ضروری ترین گروه غذایی برای زنان باردار

تحقیقات جدید خطر دیگری را در رابطه با سوء تغذیه در دوران بارداری نشان داده است. دریافت نکردن فیبر کافی در دوران بارداری، ارتباط نگران کننده ای با تأخیر رشد فرزندانشان، نشان می دهد.

 

یک سری از مطالعات حیوانی قبلاً نشان داده بود که رژیم غذایی کم فیبر در دوران بارداری ممکن است عملکرد اعصاب مغز را در فرزندان مختل کند. در حال حاضر، اولین مطالعه انسانی که بر رابطه بین عدم تعادل تغذیه مادر و رشد مغز نوزادان تمرکز دارد، در حال بررسی است که آیا می توان همان اثرات را در انسان نیز یافت.

دکتر کونیو میاکه، محقق دانشگاه یاماناشی و نویسنده اول مطالعه می گوید: اکثر زنان باردار در ژاپن فیبر غذایی بسیار کمتری نسبت به مقدار توصیه شده مصرف می کنند. نتایج ما شواهد تقویت‌کننده‌ای ارائه کرد مبنی بر اینکه سوءتغذیه در دوران بارداری با افزایش خطر تاخیر رشد عصبی در کودکان مرتبط است.

تیم تحقیقاتی رشد عصبی را در میان کودکانی که مادرانشان بالاترین فیبر رژیم غذایی را دریافت می‌کردند، با سایرینی که از مادرانی که در دوران بارداری متوالی فیبر کمتری مصرف می‌کردند، مقایسه کردند.

بنابراین گزارش، در مقایسه با گروه پرفیبر، فرزندان مادرانی که در گروه‌های کم فیبر بودند، احتمال بیشتری داشت که تاخیر در رشد عصبی را نشان دهند. تأثیر کمبود فیبر مادر در چندین حوزه مرتبط با عملکرد مغز، از جمله مهارت‌های ارتباطی، مهارت‌های حل مسئله و مهارت‌های شخصی-اجتماعی قابل توجه بود.

نویسندگان مطالعه همچنین تاخیر در توسعه حرکت و هماهنگی بخش بزرگ بدن و هماهنگی عضلات کوچکتر را کشف کردند.

این یافته ها بر اساس تجزیه و تحلیل بیش از ۷۶۰۰۰ جفت مادر و نوزاد ارائه شده توسط مطالعه محیط زیست و کودکان ژاپن، یک پروژه در حال انجام با هدف مطالعه و درک بهتر چگونگی تأثیر محیط بر سلامت کودکان است.

برای جمع آوری داده ها، تیم تحقیقاتی از پاسخ دهندگان در مورد وضعیت رژیم غذایی آنها در سه ماهه دوم و سوم بارداری سوال می کرد. تأخیر رشد توسط نظرسنجی دیگری که پس از سه سالگی فرزندشان برای والدین ارسال شد، ارزیابی شد. بر اساس این پاسخ ها، نویسندگان مطالعه رابطه ای بین مصرف فیبر مادر و رشد مغز کودک پیدا کردند.

نویسندگان مطالعه می گویند: در ژاپن میانگین دریافت فیبر رژیم غذایی بیش از ۱۰ گرم در روز است. فقط ۸.۴ درصد از زنان باردار ژاپنی فیبر کافی می خورند.

نویسندگان مطالعه همچنین خاطرنشان کردند: مصرف فیبر توصیه شده برای زنان باردار از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. در ژاپن، مصرف روزانه فیبر رژیمی ۱۸ گرم است، اما در ایالات متحده و کانادا ۲۸ گرم است.

دکتر میاک توضیح می‌دهد: نتایج ما نشان می‌دهد که راهنمایی‌های تغذیه‌ای برای مادران باردار برای کاهش خطر مشکلات سلامتی در آینده برای فرزندانشان بسیار مهم است.

نویسندگان مطالعه همچنین خاطرنشان می کنند: این پروژه به طرق خاصی محدود بود. مطالعات انسانی نمی توانند اثرات فیبر غذایی را به تنهایی ارزیابی کنند.

اگر چه این مطالعه تأثیر مصرف اسید فولیک در دوران بارداری را در نظر گرفت، اما احتمال تأثیر سایر مواد مغذی را نمی توان به طور کامل رد کرد. علاوه بر این، دریافت فیبر غذایی از مکمل‌ها قابل بررسی نیست.

فیبر غذایی در غذاهای گیاهی مانند میوه ها (سیب، موز، پرتقال، انواع توت ها، آلو و گلابی)، سبزیجات (سیب زمینی، چغندر، هویج، کلم بروکلی و سبزیجات برگ دار)، نان کامل، غلات، حبوبات (لپه، عدس، لوبیا) و آجیل و دانه ها (بادام، گردو، تخمه آفتابگردان) یافت می شود.

این مطالعه در Frontiers in Nutrition منتشر شده است.