اگر حواس پرتی دارید شکلات تلخ بخورید!

البته منظور از شکلات تلخ یک شکلات واقعی و باکیفیت است نه محصولی که از ترکیب مواد مختلف و با استفاده از تلخ کننده مصنوعی تولید شده است!

شکلات تلخ سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است که به جلوگیری از آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کنند. همچنین ممکن است خطر بیماری های قلبی عروقی و فشار خون را کاهش دهد و در عین حال جریان خون را بهبود ببخشد.

با استناد به مطالعه ای از دانشگاه لوما لیندا در کالیفرنیا که در نشست سالانه زیست شناسی تجربی 2018 نیز ارائه شد، فواید شکلات تلخ در رابطه با تاثیر آن بر امواج مغزی مرتبط با حافظه و توانایی یادآوری مسائل آشکار شده است.

دکتر لی برک از دانشگاه لوما لیندا همراه با تیم تحقیقاتی خود، از تکه ‌های 48 گرمی شکلات تلخ استفاده کردند که متشکل از دانه‌ های کاکائو 70 درصد تانزانیایی بودند.

برک توضیح می دهد: آنچه ما به آن اشاره کردیم این بود که آنتی اکسیدان ‌ها قابلیت تغییر فرکانس های مغزی شما را در اختیار دارند، واضحا یک فرکانس مغزی مفید به نام گاما. فرکانس گاما به واسطه آنتی اکسیدان های شکلات تنظیم شده، افزایش یافته و در واقع روشن می شود.

امواج مغزی در فرکانس ‌های متفاوتی انتشار می یابند و از این نظر تا حدودی مشابه رادیو هستند. برک اضافه می کند که فرکانس گاما بالاترین فرکانس است و «با پیشرفته ترین سطح برای پردازش شناختی، حافظه و یادآوری در ارتباط است».

شکلات

امواج گاما به عملکرد های پیچیده ای مانند پردازش اطلاعات، بهبود حافظه و کاهش استرس نسبت داده می شوند. اثرات مثبت روی مغز یا همانطور که محققان می گویند افزایش "انعطاف پذیری عصبی" در نتیجه مصرف شکلات تلخ، ظرف 30 دقیقه اتفاق می افتد.

برک می گوید: در این مطالعه داوطلبانی که یک تخته شکلات تلخ 70 درصد مصرف کرده بودند، پس از 30 دقیقه افزایش عظیمی را در فرکانس گاما در نواحی مهمی ای از مغز (قسمت پشتی و سمت راست مغز) نشان دادند. افزایش امواج مغزی فرکانس گاما به مدت چندین ساعت باقی می ماند.

تیم تحقیقات به بررسی داوطلبان آزمایش ادامه دادند و تا 2 ساعت پس از اجرای پروژه، همچنان شاهد فرکانس گاما تحریک شده هرچند به صورت کاهش یافته بودند. بنابراین مدت زیادی طول می کشد تا این امواج فروکش کنند.

این پژوهش می تواند برای بهبود عملکرد های شناختی، به ویژه در جمعیت های سالخورده به کار رود. طبق نتایج به دست آمده یکی از مزایای اصلی شکلات تلخ، تنظیم دقیق فرآیند های شناختی هنگام فرسایش آنها محسوب می شود. به عقیده برک اگر واقعا بتوانیم فرکانس گاما را افزایش دهیم، به راستی در زندگی و به خصوص در زمینه تقویت فرآیند های شناختی مغز سود خواهیم برد.

دانستنی های شکلاتی

دانه های کاکائو داخل غلاف های کاکائو یافت می شوند. آنها میوه هایی هستند که روی درختان تحت آب و هوای گرم مانند آمریکای مرکزی، آمریکای جنوبی و آفریقا رشد می کنند. بله، شکلات از نظر فنی در واقع از یک میوه به دست می آید. بسیاری از میوه ها و سبزیجات دیگر نیز سرشار از آنتی اکسیدان هستند، مانند اسفناج، چغندر، تمشک، توت فرنگی و البته کلم پیچ.

دانه های کاکائو از داخل میوه برداشت و سپس خشک و تخمیر می شود. این ماده در نهایت به کره کاکائو تبدیل خواهد شد. کاکائو خام را می توان به تنهایی یا در پخت و پز استفاده کرد. برای تبدیل کاکائو خام به شکلات و یا کره کاکائو، آن را با شکر و شیر ترکیب می کنند.

همچنین به منظور تبدیل کاکائو خام (raw cacao)  به "cocoa"، محصول باید برشته یا رست شود. برک توضیح می دهد که به زبان ساده، کاکائو (cacao) نسخه خام، کمتر فرآوری شده یا فرآوری نشده است، در حالی که cocoa فرآوری شده به شمار می رود. طعم شکلات تلخ، شکلات شیری و سایر انواع شکلات بسته به مقادیر به کار رفته از کره و شیر متفاوت است.

به طور معمول، هر محصولی که بیش از 70 درصد کاکائو داشته باشد، «شکلات تلخ» در نظر گرفته می شود و این همان ترکیبی است که در مطالعه برک استفاده شد.

شکلات تلخ در محدوده 70 درصد کاکائو یا بالاتر، به شدت غنی از ترکیبات آنتی‌ اکسیدانی است. از این رو برای سلامت بدن بسیار مفید به شمار می رود.

برک خاطر نشان کرد که این میوه از نظر آنتی اکسیدان ها حتی از گیلاس و یک سری از سبزیجات نیز پیشی گرفته است. اگر بتوانید طعم تلخ تری را تحمل کنید، مصرف درصدهای بالاتر از کاکائو توصیه می شود.

جسیکا کوردینگ متخصص تغذیه ثبت شده در نیویورک، توضیح می دهد: کاکائو 85 درصد همان چیزی است که بسیاری از پزشکان و متخصصین مراقبت های بهداشتی به مردم پیشنهاد می دهند. به عبارت ساده، درصد بیشتر کاکائو به معنای مصرف شکر کمتر است. به این ترتیب حتی شکلات تلخ نیز حاوی شکر اما به مقدار بسیار محدود است. برای افرادی که به دنبال استفاده حداکثری از مزایای آنتی اکسیدانی شکلات هستند، مدل های تلخ تر توصیه می شود.