قند خون پایین عامل محرک برای گرسنگی است که باید در همان لحظه چیزی بخورید پس دلیل لرزش بدن هنگام گرسنگی، افت قند خون است. گرسنگی و افت قند خون باعث می شود که احساس ضعف و لرزش، سرگیجه و بی قراری داشته باشید، زیرا بدن می خواهد سریعا مشکلش را برطرف کند. علائم قند خون پایین شامل گرسنگی، تپش قلب، حالت تهوع، عرق و لرزش بدن است که در موارد خیلی شدید فرد ممکن است به کما برود. اگر چه استفاده از غذاهای قندی که کربوهیدرات بالا دارند و سطح قند خون را به یکباره بالا می برند، ممکن است وضعیت را بدتر کند.
علائم هایپوگلایسمیا
افراد مبتلا به هایپوگلایسمیا ممکن است علائم اولیه زیر را داشته باشند:
گرسنگی
لرزش بدن
عرق صورت
رنگ پریده
تپش قلب
ضربان قلب نامنظم
سرگیجه
ضعف
تاری دید
احساس گیجی و سردرگمی
نشانه های هایپوگلایسمیا پیشرفته
هایپوگلایسمیای پیشرفته تر ممکن است علائم شدیدتر مثل موارد زیر داشته باشد:
ضعف و خستگی
تمرکز ضعیف
بی قراری و نگرانی
گیجی
کاهش سطح حافظه
بیقراری و رفتار تدافعی
تغییرات شخصیتی
سوزش زبان
مشکلات هماهنگی و ارتباطی
اگر در طی این حالات غذا نخورید، ممکن است وضعیت بدتر شود و مشکلاتی که بعد از آن ایجاد خواهد شد، شامل موارد زیر است:
سختی در خوردن غذا یا آشامیدن
تشنج
از دست دادن هوشیاری
کما
هایپوگلیسمیای شدید عاملی برای به خطر انداختن زندگی فرد است.
هایپوگلایسمیا اغلب علامت مدیریت ضعیف دیابت است.
چند راه حل ساده
راهکار های ساده ای هستند که از طریق آن می توانید مشکلات این چنینی را برطرف کنید:
وعده های غذایی کوچک به طور منظم بخورید. به جای این که بخواهید سه وعده غذای بزرگ بخورید.
هر سه ساعت یک بار چیزی بخورید.
انواع مختلف غذا ها را امتحان کنید و بیشتر غذا های پروتئین دار، چربی و فیبر سالم استفاده کنید.
همیشه مواد خوراکی در دسترس داشته باشید.
همه سلول های بدن از جمله مغز نیاز به انرژی دارند. گلوکز انرژی را در بدن تامین می کند. هورمون انسولین نیز باعث می شود که سلول ها مواد را زود تر جذب کنند. اگر هر سه ساعت یک بار چیزی بخورید و گرسنه نباشید، خطر حملات گرسنگی در شما کاهش پیدا می کند.
یک روتین منظم برای خودتان داشته باشید و شب ها وعده های غذایی فردا را آماده کنید.
غذای باقیمانده از شام یا حتی مقداری آجیل و یک غذای پروتئینی را برای فردا آماده کنید تا هنگام گرسنگی آن را میل کنید تا انرژی تان افت نکند و همیشه این وعده های غذایی را همراه تان داشته باشید.
هایپوگلایسمیا به زمانی گفته می شود که قند خون خیلی پایین است. بسیاری از افراد ممکن است این وضعیت را ساعت 3 بعد از ظهر تجربه کنند و ناگهان مجبور شوند قهوه یا یک میان وعده شیرین بخورند تا سطح قند خون آن ها بالا برود.
هنگامی که قند خون افت می کند، گرسنگی ایجاد می شود که داشتن این چرخه ممکن است باعث اضافه وزن راحت شود. غذاهای پروتئینی سطح قند خون شما را در مدت زمان طولانی تری ثابت باقی می گذارند و باعث می شوند که شما خیلی تمایل به شیرینی جات پیدا نکنید. حتی افراد مبتلا به دیابت هم ممکن است سطح قند خون شان به دلیل مصرف زیاد انسولین افت کند اما غذا نخوردن به اندازه کافی و ورزش بیش از حد بعد از انسولین هم همین تاثیر را برای آن ها دارد.
لرزش دستها و گرسنگی زیاد از علائم پر کاری تیروئید است
لرزش دستها و گرسنگی زیاد میتواند یکی از نشانههای پرکار بودن غده تیروئید باشد.اگر غده تیروئید در بدن فعالیت زیاد داشته باشد، بیماری تحت عنوان پرکاری تیروئید حاصل میشود. یکی از علل بوجود آمدن پرکاری غده تیروئید، بیماری های سیستم ایمنی بدن است که در اینگونه موارد ترشح آنتی بادی در بدن منجر به تحریک بیش از حد غده تیروئید میشود و در نتیجه پرکاری غده تیروئید بوجود می آید و یا این که گره موجود در غده تیروئید، پرکار میشود.
در صورتی که پرکاری تیروئید ناشی از بیماریهای سیستم ایمنی باشد، باعث تاثیراتی بر همه ارگانهای بدن از جمله بیرونزدگی چشمها نیز میشود.تپش قلب، لرزش دستها، تعریق زیاد، گرسنگی زیاد، لاغر شدن، ضعف و خستگی موقع بلند شدن از روی زمین وعطش زیاد به آب از علائم پرکاری تیروئید است.
علائم فیزیکی مثل بیرونزدگی چشمها، افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، اسهال، افزایش تیرگی پوست، کوتاه شدن تنفس یا احساس تنگی نفس و همچنین خستگی زودرس در بیمار، گویای پرکار بودن غده تیروئید است. لذا توصیه میشود با مشاهده علائم مذکور و انجام آزمایش توسط پزشک، بیماری تشخیص داده شود و درصدد درمان آن برآیند.بعد از تایید تشخیص پرکاری غده تیروئید میتوان با مصرف داروهای ضد تیروئید به مدت زمان 18 لغایت 24 ماه به بهبودی دست یافت.
در صورتی که بیماری عود نماید، میبایست پس از درمان مجدد براساس شرایط بیماری از روشهایی مثل مصرف قطره ید رادیواکتیو و یا انجام اعمال جراحی به منظور بهبود بیماری استفاده نمود. بعد از درمان بیماری با مصرف ید رادیواکتیو، امکان کم کاری تیروئید وجود دارد که این کمکاری را میتوان با داروی لوتیروکسین درمان شود
دکتر محمد افخمی-عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد