ابر پروژه‌های آبرسانی ایران پیش می‌روند / آب دریای عمان به فلات مرکزی می‌رود؟

عیسی بزرگ زاده سخنگوی طرح‌های ملی بخش آب کشور دیروز با معرفی اَبَرپروژه های آبرسانی کشور و تشریح وضعیت پیشرفت انتقال آب دریای عمان به خبرنگاران گفت: این پروژه‌های بزرگ بخشی از نیازهای آبی مناطقی از کشور را تامین خواهد کرد و توسعه این ابرپروژه‌ها با کمک صنایع انجام می‌شود.

وی ادامه داد: نخستین طرح شامل خط اول انتقال آب از دریای عمان برای استان‌های سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی و رضوی احداث است که این طرح از دولت قبل شروع شده و هم اینک حداقل ۱۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.  با تکمیل این طرح سالانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب آب برای ۳۰ میلیون نفر از ساکنان استان های طول مسیر شیرین سازی می شود.  آبی که از این مسیر به سمت شمال در حال پمپاژ است تا انتهای سال آینده به شهر زاهدان می رسد.

سخنگوی بخش طرح‌های ملی آب گفت: دومین خط انتقال آب سواحل جنوبی برای استان‌های یزد و کرمان و شیراز است که اجرای این اَبَر پروژه هم ۹۶ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

 

به گفته وی، سال گذشته خط دوم این طرح کلنگ زنی شد که از این طریق  ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب شیرین و به فلات مرکزی منتقل می‌شود و امیدواریم آب این خط لوله تا پایان دوره مدیریت دولت سیزدهم به شهرهای یزد، کرمان و شیراز برسد.

بزرگ زاده سومین خط انتقال آب از سواحل جنوبی به فلات مرکزی را طرح انتقال آب برای استان اصفهان معرفی کرد و ادامه داد: با تکمیل این پروژه مشکل کمبود آب موردنیاز واحدهای بزرگ صنعتی استان اصفهان رفع می شود و سالانه ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب برای صنایع این استان منتقل و شیرین سازی خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه فاز اول این طرح برای انتقال ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب به استان اصفهان 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و سال آینده به بهره برداری خواهد رسید،  افزود: با استقبال صنایع اصفهان از اجرای این طرح، 380 کیلومتر مسیر جدید به مسیر اولیه شبکه انتقال آب در این استان افزوده شده است.

سخنگوی طرح‌های ملی بخش آب با بیان اینکه طرح‌های انتقال آب از دریا تأمین مالی خوبی دارد و اتفاقات خوبی در این زمینه خواهد افتاد، اظهار داشت: تا پایان دوره مدیریت دولت سیزدهم حدود یک میلیارد مترمکعب آب از این خطوط لوله دریافت و شیرین سازی می شود.

وی گفت: در بخش آب طی سال‌های گذشته پروژه‌های زیادی تعریف شده و زمانی که دولت شروع به کار کرد با حجم پروژه‌های نیمه کار مواجه شده بود. از این مجموعه در شمار طرح‌های مختلف، ما بتوانیم تعدادی طرح را به عنوان طرح‌های اولویت‌دار مشخص کنیم. از انبوه این طرح‌ها تدوین معیار برای انتخاب طرح‌ها بود که در صدر معیارها برای غربالگری طرح‌ها، اثربخشی طرح ها بود که باید در اولویت قرار می گرفت.

این مقام مسئول در ادامه یکی از اقدامات وزارت نیرو را تأمین آب روستایی عنوان کرد و افزود: در گام نخست ۱۰ هزار روستا انتخاب شد که به ۱۲ هزار روستا افزایش یافت.

وی با اشاره به توجه دولت به پروژه‌های آبی، از رشد ۴۵ درصدی بودجه پروژه‌های آبی خبر داد و گفت: پروژه‌ها اولویت‌بندی شده‌اند و بودجه به سمت پروژه‌های اولویت‌دار هدایت شده است. دولت در کنار این پروژه‌ها، طرح‌های بهره‌برداری از آب‌های نامتعارف را هم در دستور کار دارد.

بزرگ زاده با اشاره به پساب‌ها بیان کرد: حداقل می‌توانیم روزی یک میلیارد مترمکعب آب به مصرف‌کنندگان صنعتی تحویل دهیم که در مقایسه با وضعیت فعلی ،بهره‌برداری ناچیزی از دریا داریم.وی مجموع ورودی آب به سدهای کشور را تا ۵ شهریور بالغ بر ۳۸ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و اظهار داشت: ذخیره آب نسبت به سال گذشته بهتر شده و در حال حاضر ۲۳.۸ میلیارد مترمکعب است.

هاشم امینی سخنگوی صنعت آب و فاضلاب کشور هم به خبرنگاران گفت: یک میلیارد متر مکعب ظرفیت پساب تا پایان کار دولت سیزدهم در اختیار بخش صنعت قرار می‌گیرد.

وی افزود: اکنون یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون متر مکعب پساب در اختیار است که تاکنون برای ۳۰۷ میلیون متر مکعب آن سرمایه گذاری شده است و برای ۱۹۱میلیون متر مکعب آن هم درحال مذاکره هستیم تا به فروش برسانیم. برای ۳۴۸ میلیون متر مکعب هم در حال عقد قرارداد با صنایع هستیم تا نیاز صنایع به آب را از طریق پساب تامین کنیم.

امینی گفت: امسال در هفته دولت ۱۴۰ پروژه بزرگ را در کل کشور با اعتبار ۳۸ هزار و ۲۸۰ میلیارد ریال به ظرفیت ۲۸۸ میلیون متر مکعب در شبانه روز در بخش آب شهری به انجام رساندیم.  این پروژه ها علاوه بر صدها پروژه و طرح کوچکی است که در حال انجام است.

وی با اظهار اینکه از بهره برداری 50 پروژه در بخش فاضلاب شهری با اعتباری افزون بر ۴۰ هزار و ۸۴۰ میلیارد تومان خبر داد و خاطرنشان‌کرد: ۶۸۹ طرح آبرسانی با اعتباری افزون بر ۲۹ هزار و ۷۰۸ میلیارد تومان و به ظرفیت ۳۷۲ هزار متر مکعب در هفته دولت به بهره برداری رسیده است.

سخنگوی صنعت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه اکنون آب پایدار برای ۹ مرز فعال در اربعین حسینی تامین شده است و هیچ گونه کمبودی وجود ندارد، افزود: امسال مقرر بود که ۲۳ تصفیه خانه فاضلاب به بهره برداری برسد که تاکنون ۱۲ پروژه آن عملیاتی شده است.  همچنین در بخش آب مقرر بود ۱۸ پروژه آبرسانی و تصفیه خانه آب به سرانجام برسد که تاکنون ۱۱ پروژه آن به نتیجه رسیده است.

وی با اشاره به اینکه ۹۹.۸ درصد جمعیت شهری و ۸۶.۸ درصد جمعیت روستایی تحت پوشش خدمات آبفا هستند، ادامه‌داد: مقرر است در طرح جهاد آبرسانی عدد برخورداری به ۹۵ درصد ارتقا داده شود. در همین حال، ۵۴.۴ درصد جمعیت شهری کشور تحت پوشش شبکه فاضلاب و ۱۷ میلیون و ۸۵۵ هزار نفر از جمعیت روستایی تحت پوشش شبکه های آبرسانی قرار خواهند گرفت.

حدود ۱۷۵ مدول تصفیه خانه آب هم تامین آب این جمعیت را انجام می دهد.