حساسیت به شیر با سیستم ایمنی بدن انسان در ارتباط است. در این شرایط، یک آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین E، پروتئینهای موجود در شیر را به عنوان مواد مضر شناسایی میکند تا آنها را از بین ببرد. اگرهربارپس ازمصرف شیردچار اسهال میشوید، احتمالا یک بیماری زمینهای وجود دارد که این شرایط را ایجاد میکند. عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به شیر ممکن است از عوامل اصلی در این زمینه باشد.
عدم تحمل لاکتوز
هنگامی که با کمبود آنزیم لاکتاز که مسئول گوارش لاکتوز دردستگاه گوارش است، مواجه باشید، دچار عدم تحمل لاکتوز میشوید. افراد مبتلا توانایی گوارش لاکتوز موجود در شیر را ندارند و از این رو، معمولا پس از مصرف آن دچار اسهال میشوند. عدم تحمل لاکتوز میتواند علایمی بسیار ناخوشایند را در پی داشته باشد که به طور معمول ۱۵ دقیقه تا دو ساعت پس از مصرف شیر یا دیگر غذاهای حاوی لاکتوز پدیدار میشود. از دیگر علایم رایج عدم تحمل لاکتوز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گرفتگیهای شکمی نفخ حالت تهوع استفراغ گاز معده
حساسیت به شیر
حساسیت به شیر زمانی شکل میگیرد که بدن به پروتئین شیر، چه وی و چه کازئین، واکنش نشان میدهد. اسهال یکی از رایجترین علایم حساسیت به شیر است. در شرایطی که شیر تهیه شده ازهرپستانداری میتواند موجب این شرایط شود، شیر گاو عامل اصلی شناخته میشود. نشانهها وعلایم به طور معمول بین پنج دقیقه تا سه ساعت پس از خوردن یا نوشیدن غذای حاوی شیر پدیدار میشود.
علایم فوری شامل موارد زیر است:
خس خس کردن کهیر زدن استفراغ گرفتگیهای شکمی مدفوع شل مدفوع خون آلود آبریزش بینی سرفه
راش پوستی، معمولا اطراف دهان
تفاوت بین عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به شیر
اگر به عدم تحمل لاکتوز مبتلا باشید، در گوارش قند موجود در شیر با مشکل مواجه هستید. این یک مشکل گوارشی محسوب میشود. اگرچه حساسیت به شیر و عدم تحمل لاکتوز مشابه به نظر میرسد، اما در واقع متفاوت است و خود فرد قادر به تشخیص مشکل نیست. باید دانست که اسهال پس از نوشیدن شیر علامت مشترک برای هر دو شرایط محسوب میشود و تنها پزشک میتواند تشخیص دهد بیمار از کدام یک رنج میبرد.
چگونگی پیشگیری از اسهال در نتیجه عدم تحمل لاکتوز
عدم تحمل لاکتوز قابل درمان نیست، اما میتوان آن را کنترل کرد. روشهای مختلفی برای کنترل علایم و پرهیز از محرکها وجود دارد. ممکن است پیش از این که روش مناسب را برای خود پیدا کنید، مجبور باشید گزینههای مختلف را امتحان کنید:
کاهش مصرف شیر و محصولات لبنی
یک فرد عادی میتواند روزانه ۱۰ گرم لاکتوز مصرف کند، از این رو، شما باید شیر بدون چربی یا کم چرب را که حاوی لاکتوز کمتر است، مصرف کنید. همچنین، شما میتوانید مصرف پنیر چدار را که در هر وعده تنها ۰. ۹ گرم لاکتوز دارد مد نظر قرار دهید. ابتدا مقدار اندکی مصرف کنید تا ببینید واکنش بدن چگونه است.
مصرف شیر و محصولات لبنی به همراه غذاهای دیگر
گاهی اوقات مصرف شیر یا محصولات لبنی به همراه نوع دیگری از مواد غذایی میتواند علایم عدم تحمل لاکتوز را از بین ببرد. به عنوان مثال، مصرف جو دوسر با شیر یا پنیر به همراه نان ممکن است شدت واکنش بدن را کاهش دهد.
چگونگی پیشگیری از اسهال ناشی از حساسیت به شیر
اگر اسهال در نتیجه حساسیت به شیر باشد، تنها روش مقابله با آن پرهیز از مصرف شیر و محصولات مرتبط با آن است. از آن جا که از شیر در غذاهای مختلفی استفاده میشود، این کار میتواند دشوار باشد. برخی افراد میتوانند برخی محصولات تهیه شده از شیر حرارت دیده مانند غذاهای پخته یا شیر فرآوری شده مانند ماست را مصرف کنند. پزشک میتواند در شناسایی غذاهایی که باید از مصرف آن خودداری کنید، به شما کمک کند.