به گزارش محیانیوز، ماکت معرق مسجد قبه الصخره که در مخزن مرکزی مجموعه نیاوران نگهداری می شود، تحت تاثیر عوامل مخل محیطی و همچنین ویژگی های فنی و ساختار اثر که متاثر از نحوه چسب کاری قطعات صدفی بر تکیه گاه و بستر چوبی بوده، دچار آسیب شده بود که با توجه به ارزش بالای محتوایی و مادی اثر و با هدف نمایش در موزه ی کوشک احمد شاهی، مرمت اضطراری آن آغاز شده است.
پس از انجام ارزیابی ها و بررسی های کلی در زمینه ی فن ساخت اثر و نیز کمیت و کیفیت آسیب های ایجاد شده در ساختار آن، برنامه و طرح مرمت اضطراری اثر تنظیم شد. مستند نگاری و ثبت شرایط موجود اثر، شماره گذاری همه قطعات صدفی شامل قطعات موجود بر سطح اثر و قطعات جداشده، جداسازی بخش هایی از قطعات صدفی به منظور ایجاد امکان اصلاح در اسکلت و تکیه گاه چوبی و مرمت آن، رفع نقص و اصلاح اسکلت تکیه گاه چوبی و رفع تغییر شکل های موجود در چوب از جمله بخش های این طرح است.
قطعه یابی قطعات صدفی، وصالی موقت قطعات صدفی، پاک سازی سطحی به شیوه کنترلی، استحکام بخشی قطعات به شیوه تزریق و همچنین بهبود چسب کاری قطعات صدفی بر تکیه گاه چوبی، وصالی دایم قطعات، بازسازی نواحی کمبود و ایجاد پوشش محافظ دیگر اقداماتی است که طی این طرح انجام خواهند شد.
مواد به کار رفته در ساخت این ماکت شامل چوب، صدف سفید و صدف آبالون و پارچه مخمل است. سازه اصلی ماکت از قطعات چوبی تشکیل شده که با چسب حیوانی و میخ در کنار یکدیگر تثبیت شده اند و با یک لایه از صدف سفید و صدف آبالون به شیوه هنر معرق صدف تزیین شده اند.
این ماکت برگرفته از بنای قبه الصخره یکی از قدیمی ترین و مهم ترین آثار معماری دوران اسلامی بعد از مسجدالاقصی در بیت المقدس است که در سال 691 میلادی به دستور عبد الملک بن مروان، خلیفه اموی بنا شد.