چگونه فرزندم را به انجام تکالیفش تشویق کنم؟/ ۱۰ راه تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه

در سال‌های اخیر، به دلیل بی‌حوصلگی والدین، پیشرفت سریع تکنولوژی، عدم توجه به تربیت صحیح و آسان‌گیری بیش از حد به کودکان، میزان توجه به تکالیف مدرسه کاهش‌یافته است. ازاین‌رو باید راهکارهایی برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه پیدا کرد و آنها را به کار بست. در ادامه به این راهکارها می‌پردازیم.

۱۰ راه تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه

کودکانی که به‌تازگی به سن مدرسه رسیده‌اند، معمولاً در برابر انجام تکالیف مدرسه مقاومت می‌کنند. دلیل اصلی این مقاومت، آن است که کودک هنوز به این کار عادت ندارد و احساس کلافگی می‌کند. موردی که والدین حتماً باید در نظر داشته باشند، متناسب بودن مدت زمان انجام تکالیف و سن کودک است. توجه کنید که کودک در بین انجام تکالیف مدرسه، به مقدار کافی استراحت کند. در ادامه به نکاتی برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه می‌پردازیم.

20221006_222927

محل انجام تکالیف مدرسه کودک را مشخص کنید

این مسئله خیلی اهمیت دارد که کودک تنها در یک محل خاص به انجام تکالیفش برسد. اینکه کودکی همه وسایل و دفتر و کتابش را در همه جای اتاق و خانه پراکنده کند، تنها تأثیر منفی و کلافگی به بار می‌آورد. باید جایی مشخص را برای انجام تکالیف کودکان در نظر بگیرید.

این مکان باید ویژگی‌های خاصی داشته باشد. یکی از این ویژگی‌ها سکوت و آرامش محیط است. دقت کنید که وسایلی که ممکن است حواس کودک را پرت کند، از آنجا دور کنید.

 این وسایل می‌توانند شامل تلویزیون، گوشی موبایل، پخش‌کننده موسیقی، کنسول بازی، کامپیوتر و … باشد. این کار باعث می‌شود کودک به اهمیت تکالیفش پی برده و از این جهت، برای تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه بسیار مهم است.

محل انجام تکلیف کودک را از خودتان جدا کنید

حواستان باشد، محلی که برای انجام تکالیف کودکان تعیین می‌کنید، باید از محلی که خود در آنجا حضور دارید دور باشد.

این کار از این جهت اهمیت دارد که کودک کمتر به گله و شکایت دست برده و بیشتر روی کارش تمرکز می‌کند. در موقع انجام تکالیف ممکن است کودک با پدر یا مادرش اختلاف پیدا کند. اتفاقی که کودک را بیشتر از انجام تکالیفش بیزار می‌کند.

علاوه بر این‌ها، زمانی که محل درس‌خواندن و انجام تکالیف کودکان جدا باشد، کودک خود را در برابر کارش مسئول دانسته و با مسئولیت‌پذیری بیشتری این کار را انجام می‌دهد. یکی از راه‌های تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه، همین نکته است.

20221006_222843

هنگام مشق نوشتن کودک فناوری را ممنوع و دور کنید

امروز دیگر کمتر خانه‌ای پیدا می‌شود که افرادش درگیر فناوری‌هایی مثل موبایل و تبلت و به تبع آن شبکه‌های اجتماعی نباشند.

در سال‌های اخیر سن استفاده افراد از تکنولوژی بسیار پایین آمده؛ تا جایی که به کودکان رسیده است. تکنولوژی با وجود تمام ویژگی‌های مثبتش، در این سال‌ها باعث کم‌توجهی کودکان به درس و مدرسه و انجام تکالیف شده است.

باید دقت کنید که کودکانتان با توجه به سنشان، مدت زمان محدودی مجاز به استفاده از گوشی و تبلت باشند. علاوه بر این، نباید زمان انجام تکالیف، تکنولوژی در اختیار کودکان باشد؛ حتی اگر از آن استفاده نکنند. این موارد باعث جلوگیری از تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه می‌شود.

برای مشق نوشتن کودک برنامه منظم و مدون داشته باشید

یک نکته که برای تشویق کودک بهانجام تکالیف مدرسه بسیار اهمیت دارد، برنامه‌ریزی است. حتماً به کمک خود کودک، یک برنامه نه‌چندان پیچیده برای انجام تکالیفش تهیه کنید و مدتی طبق آن کار را پیش ببرید. 

در این صورت کودک به برنامه عادت کرده و خواسته یا ناخواسته، طبق برنامه برای انجام تکالیفش آماده می‌شود. دقت کنید که این برنامه‌ریزی باید با توجه به سن و توانایی‌های کودک انجام شود.

فشار زیاد و خسته‌کننده به نام برنامه‌ریزی، تأثیرات منفی بسیاری دارد. حتماً برای برنامه‌های طولانی‌مدت کودک، ساعت استراحت و زنگ تفریح در نظر بگیرید. 

مثلاً کودک پس از هر درسی که می‌خواند و تکالیفش را انجام می‌دهد، یک ربع تا نهایتاً نیم ساعت استراحت کند. دقت کنید که در این زمان استراحت کوتاه، کودک به سمت تبلت یا موبایل نرود.

20221006_222911

اهداف انجام تکالیف مدرسه را برای کودک مشخص کنید

شما گمان می‌کنید که کودکان درکی از مسائل ندارند و یا قدرت درکشان بسیار کم است. این در حالی است که کودکان بسیار بیش از آنچه شما فکر می‌کنید، به اطرافشان آگاهی دارند. اگر با این مسئله کنار بیایید؛ کار برایتان آسان‌تر می‌شود.

بنشینید و منطقی با کودکتان صحبت کنید و به او تفهیم کنید که چه انتظاری از او درباره انجام تکالیفش دارید. این کار باعث تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه می‌شود؛ چراکه او می‌فهمد، شما او را جدی می‌گیرید و روی او حساب می‌کنید.

از طرفی با این کار، کودک به اهمیت انجام تکالیفش پی برده و آن را به نحو احسن انجام می‌دهد.

از تشویق و تعریف لفظی برای مشق نوشتن کودکان غافل نشوید

تشویق و تمجید لفظی برای کودکان بسیار اهمیت دارد. در هر مسئله‌ای برای تربیت صحیح فرزند، این کار لازم و حیاتی است. حتماً برای کودک روشن کنید که به چه دلیل از او تعریف و تمجید می‌کنید.

به مرور این کار تأثیرات مثبت شگفت‌انگیزی ایجاد خواهد کرد. حواستان باشد؛ این کار نباید تبدیل به یک روتین و حرکتی عادی شود.

در این صورت، کودک به این تعاریف عادت کرده و اثر آن از بین می‌رود. هرازگاهی برای فعالیت‌های خاص و موفقیت‌های تحصیلی کودک، جایزه مادی و معنوی در نظر بگیرید. 

این نکته را فراموش نکنید که نباید دفعات آن زیاد شود. تمجید مستقیم، یکی از راه‌های تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه است.

20221006_222857

هیچ‌وقت به کودک باج ندهید

توجه کنید که در صورت عدم انجام تکالیف توسط کودک، به او باج یا رشوه ندهید. این کار پیامدهای بسیار بدی به همراه دارد؛

اولین پیامد آن این است که کودک باز هم از زیر درس خواندن فرار می‌کند.

دوم، به این روال عادت کرده و برای هر چیزی که از او بخواهید، از شما درخواستی دارد.

سوم، کودکان بزرگ می‌شوند و خواسته‌هایشان نیز بزرگ و بزرگ‌تر می‌شود؛ اما این اخلاق در آنها نهادینه می‌شود و همچنان از شما بیشتر و بیشتر می‌خواهند.

در این صورت هم انگیزه کودک را از بین می‌برید و هم با روش نادرست تربیتی، آینده رابطه خود و کودکتان را به خطر می‌اندازید.

20221006_222823

برای مشق نوشتن بچه‌ها سخت‌گیری زیاد و نامتعادل نداشته باشید

واکنش بیش از حد و سخت‌گیرانه نسبت به کارهای اشتباه و یا انجام ندادن تکالیف مدرسه، می‌تواند به‌صورت قابل‌توجهی از تأثیر حرف شما بر کودک بکاهد.

همچنین زمانی که شما بابت مسئله‌ای زیاد به کودک تذکر بدهید، او متوجه حساسیت شما نسبت به این مسئله شده و ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. دقت کنید که در این موارد باید صبور باشید.

اگر گمان می‌کنید که کودک با شما لجبازی می‌کند مسئله را برای خود بی‌اهمیت نشان دهید. حتماً نتیجه بهتری دریافت خواهید کرد. هرگز عصبانی نشوید و با آرامش، کودک را به انجام تکالیف مدرسه تشویق کنید.

20221006_222927

مسئولیت انجام تکالیف کودک را به عهده نگیرید

همیشه به این نکته توجه داشته باشید که اگر پدر و مادر دلسوزی هستید باید فرزند مسئولیت‌پذیری تربیت کنید.

این مسئولیت‌پذیری باید از کودکی آموزش داده شود. بدانید و به کودک خود بفهمانید که مسئولیت انجام تکالیفش با خود او است، نه شما یا شخص دیگر.

در سال‌های اخیر دیده می‌شود که بسیاری از فرزندان به دلیل کم بودن تعداد فرزندان در خانه و تغییر سبک زندگی‌ها، طوری تربیت می‌شوند که با مسئولیت‌پذیری مشکل دارند.

با تشویق کودک به انجام تکالیف مدرسه، روی مسئولیت‌پذیری او کار کنید. مثلاً اگر در درس و مدرسه به مشکلی برمی‌خورد، او را کمک کنید؛ اما به او تفهیم کنید که مسئولیت کارش با خودش است.