به گزارش محیانیوز،مطالعات نشان دادهاند رژیم گیاهخواری یکی از موثرترین راهها برای کاهش وزن، فشار خون شریانی بالا، بیماریهای قلبی عروقی، سکته مغزی، سندرم متابولیک و تصلب شرایین است. اما گاهی نیز ممکن است منجر به تغییراتی شوند که بر بدن تأثیر منفی دارد؛ مانند کمبود پروتئین، کم خونی، کاهش محتوای کراتینین در عضلات و اختلال قاعدگی به خصوص در زنانی که فعالیت بدنی زیادی دارند.
دکتر سید ضیاالدین مظهریبعضی از این تغییرات ممکن است توانایی انجام فعالیتهایی را که نیاز به تلاش فیزیکی دارند کاهش دهد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت باید دید اثرات مفید رژیم گیاهخواری بیشتر است یا مضرات آن. به همین خاطر هم نباید خودسرانه و بدون شناخت نسبت به عوارض گیاهخواری، آن را در پیش گرفت ضمن آنکه اصطلاح رژیم غذایی گیاهخواری معمولاً به وضوح تعریف نشده و ممکن است شامل بسیاری از تغییرات غذایی باشد.
رژیمهای متنوع گیاهخواری
دکتر سید ضیاالدین مظهری، دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی در مورد انواع رژیمهای گیاهخواری میگوید: اظهار نظر در مورد تاثیرات گیاهخواری به نوع رژیم انتخابی بستگی زیادی دارد. چون گیاهخواری انواع مختلفی دارد. به عنوان مثال افراد VEGAN هیچ یک از انواع فرآوردههای حیوانی را نمیخورند. اما افراد لاکتو اوو وگان (گیاهخواری همراه شیر و تخممرغ یا شیر زرده گیاهخوار) علاوه بر مواد گیاهی محصولات لبنی و و تخم پرندگان را هم میخورند.
افراد ماهی گیاهخوار، افراد ماکیان گیاهخوار و خام گیاهخواران نمونههای دیگری از گیاهخواران هستند؛ بنابراین در پیش گرفتن هر کدام از این رژیمها میتواند تاثیرات متفاوتی بر سلامت بدن داشته باشد.
انواع رژیم گیاهخواری؛ فواید و مضرات رژیم گیاهخواری | نکتههای مهمی که باید درباره رژیم گیاهخواری بدانید
آثار درمانی گیاهخواری
این متخصص تغذیه درباره آثار درمانی گیاهخواری میگوید: آثار این رژیم در گروهی از بیماریهای شیوع یافته در جوامع بیتحرک و و شب بیداران هله هوله خور در قرن حاضر اثبات شده؛ به طوری که میتواند سطح کلسترول تام را کاهش و میزان کلسترول HDL را افزایش بدهد و تری گلیسیرید را هم تعدیل و کنترل کند و از تراکم اسید اوریک در افرادی که در معرض خطر نقرس یا افزایش اسید اوریک خون هستند هم پیشگیری کند.
فشار خون و عملکرد منظم قلب
به گفته دکتر سید ضیاالدین مظهری، گیاهخواری عامل بسیار مهم تأثیر گذاری در قبال پرفشاری خون تلقی شده و اثر بازدارندگی بر بیماریهای قلبی عروقی و بعضی تومورها دارد.
به طور کلی رژیم گیاهخواری دوستدار عروق به شمار میرود و با کاهش انباشت چربیها در احشا و ارگانهای مختلف بدن و جلوگیری از افزایش وزن و چاقی و از بسیاری از بیماریهای سوخت و سازی مثل دیابت نقرس - کبد چرب و سنگهایی با منشأ کلسترول در کیسه صفرا و کلیهها، هموروئید به علت خشکی مزاج مفید بوده و محاسن زیاد دیگری هم دارد.
ناآگاهانه رژیم گیاهخواری نگیرید
به گفته این متخصص تغذیه، آگاهی افراد از روشهای درست گیاهخواری و نحوه تلفیق و غنیسازی و استفاده نامناسب از انواع و اقسام روشهای آن بدون در نظر گرفتن سن و جنس و وضعیت فیزیولوژیکی و شرایط محیطی و کاری ممکن است افراد را در معرض کمبودهای زیاد تغذیهای و ریزمغذیهای متعددی قرار دهد.
دکتر مظهری میگوید: از جمله کمبودها و عوارض ناشی از گیاهخواری بدون آگاهی میتوان به عدم تأمین ویتامین B۱۲، آهن، اسیدهای آمینه ضروری، کلسیم، روی، ویتامین D، کمبود ید و ابتلا به انواع آلرژیها و مسمومیتهای ناشی از ترکیبات طبیعی گیاهان مختلف و یا دیگر ترکیبات بازدارنده نظیر انواع گواتروژنها و جذب پروتئینهای لازم مثل ترکیبات آنتی تریپسینها (از پروتئینهای فاز حاد که توسط کبد تولید و وارد جریان خون میشود) اشاره کرد.