چرا مژه‌ها سفید می‌شوند؟

به گزارش محیانیوز، سفید شدن مژه‌ها به عوامل بسیاری بستگی دارد که شایع‌ترین آن افزایش سن است. حدود نیمی از مردم جهان وقتی ۵۰ ساله می‌شود تقریبا نصف موهایشان سفید شده است. مژه‌های سفید همچنین می‌توانند نشانه‌ای از یک مشکل سلامتی باشند یا به دلیل عارضه جانبی برخی داروها یا سیگار کشیدن ظاهر می‌شوند.

به گزارش وری‌ول هلت،‌ این عوامل بر نحوه ساخت ملانین در بدن تاثیرگذار است. در واقع ملانین رنگدانه طبیعی است که در تعیین تیرگی رنگ پوست و موها نقش دارد.

مژه‌های سفید به خودی خود به‌ندرت بیماری به شمار می‌روند، اما نشانه مشکلاتی‌اند که نیازمند درمان است. در برخی موارد، درمان به بازگشت رنگ مژه‌ها و تیره‌تر شدن آن‌ها منجر می‌شود.

برخی بیماری‌هایی که باعث سفید شدن مژه‌ها می‌شوند، عبارت‌اند از:

سندرم واندربرگ‌ــ یکی از بیماری‌های احتمالا مادرزادی است که معمولا از بدو تولد وجود دارد. این بیماری با علامت‌هایی مانند نواحی بی‌رنگ یا سفید (آلبینیسم) در مو، پوست، چشم‌ها، عنبیه هر دو چشم یا ناشنوایی مشخص می‌شود.

توبروس اسکلروزیس‌ــ این اختلال ژنتیکی نادر است که از یک یا هر دو والدین به فرزند می‌رسد. این بیماری رشد تومورهای خوش‌خیم و غیرسرطانی در مغز و سایر اندام‌ها را سبب می‌شود و با نشانه‌های دیگری مانند لکه‌های پوستی و زمخت شدن پوست همراه است.

پیبالدیسم‌ــ اختلال ژنتیکی نادر است که با تکه موی سفید دقیقا بالای پیشانی، ابروهای سفید و موهای سفید مژه و لکه‌های سفید روی اندام‌ها و صورت به‌ویژه چانه، مشخص می‌شود.

پیسی یا برص (ویتیلیگو)ــ این بیماری خودایمنی مزمن است که در آن، سیستم ایمنی بدن به سلول‌های سالم حمله می‌کند. در این بیماری ملانوسیت‌ها آسیب می‌بینند و رنگدانه‌هایشان را از دست می‌دهند. ملانوسیت‌ها در واقع سلول‌های موجود در فولیکول‌های مو هستند که ملانین تولید می‌کنند و به موها رنگ می‌دهند.

طاسی سکه‌ای (آلوپسی آره‌آتا)ــ این بیماری که به طاسی ناحیه‌ای معروف است، اختلال خودایمنی شایعی است که باعث ریزش مو، بدون ایجاد زخم و آسیب، می‌شود. این بیماری رشد مجدد موهای سفید و بدون رنگدانه به جای موهای تیره را به دنبال دارد.

اختلالات تیروئیدــ بیماری‌هایی چون کم‌کاری تیروئید و پرکاری تیروئید با سفید شدن زودهنگام و سفید شدن موها مرتبط است.

پولیوزــ‌ لکه یا لکه‌هایی سفید روی مو که در حالی بقیه رنگ مو طبیعی است، ایجاد می‌شوند. این لکه یا لکه‌ها به دلیل ژنتیک، بیماری خودایمنی یا سایر مشکلات مربوط به سلامتی به وجود می‌آیند.

بلفاریت: این بیماری در واقع التهاب پلک‌ها است که در آن پلک‌ها قرمز، تحریک‌پذیر و دچار خارش می‌شوند و پوسته‌های شوره‌مانند روی مژه‌ها ایجاد می‌کنند.

چه عوامل دیگری باعث سفیدی یا خاکستری شدن مژه‌ها می‌شوند؟

مژه‌های سفید و خاکستری همیشه نشانه بیماری و اختلال جسمی نیستند. آن‌ها می‌تواند در پی عوامل زیر هم به وجود بیایند:

افزایش سن‌ــ افزایش سن سطح طبیعی ملانوسیت‌ها را کاهش می‌دهد. به دنبال آن موها با کمبود ملانین و رنگدانه مواجه می‌شوند.

مصرف داروهاــ‌ برخی داروها بر سفید یا خاکستری شدن مژه‌ها تاثیرگذارند.

کمبود ویتامین ب۱۲: ویتامین ب ۱۲ نقش اساسی در سوخت‌وساز سلولی دارد و به تشکیل ملانوسیت‌ها کمک می‌کند. بنابراین کمبود آن در بدن به کاهش ملانوسیت‌ها و همچنین کمبود ملانین و رنگدانه منجر می‌شود.

سیگار کشیدن‌ــ اگرچه نقش این عامل به طور کامل تایید نشده است، بین سیگار کشیدن و سفیدی زودرس مو قبل از ۳۰ سالگی ارتباط قابل‌توجهی وجود دارد.

آیا سفیدی مژه‌ها نیازمند درمان است؟

در اکثر موارد، مژه‌های سفید مشکل پزشکی نیستند که نیاز به درمان داشته باشد. رنگ مژه‌ها با عملکرد اصلی آن‌ها که محافظت از چشم در برابر گردوغبار است، تداخلی ندارد. با این حال این سفید شدن می‌تواند نشانه بیماری باشد، پس بهتر است با پزشک و متخصص مربوط در این زمینه مشورت کنید.

این وضعیت نیامند درمان فوری نیست اما در صورت مشاهده علائمی مانند برآمدگی چشم‌ها، حس کردن پرده تیره جلو چشم‌ حین دیدن، کاهش موقت یا دائمی بینایی، دوبینی، درد یا قرمزی مداوم چشم‌ها با پزشک و متخصص تماس بگیرید.

چگونه سفیدی مژه‌ها را بپوشانیم؟

برای این کار می‌توانید از ریمل‌ها با رنگ‌های مختلف، مژه‌های مصنوعی یا رنگ دائمی و موقت آن‌ها در آرایشگاه‌ها، بهره‌مند شوید.

البته این نکته را در نظر داشته باشید که چشم‌ها اعضای حساس بدن به شمار می‌روند. بنابراین در استفاده از مواد آرایشی و شیمیایی که برای رنگ‌آمیزی مژه‌ها استفاده می‌کنید، احتیاط کنید.