به گزارش محیانیوز، الیزا یک برنامه رایانهای قدیمی است که در دهه ۱۹۶۰ توسط جوزف وایزنبام، دانشمند امآیتی ساخته شده است. این نتیجه در حالی است که برخی از دانشمندان معتقدند چتجیپیتی برای عملکرد خوب در آزمون تورینگ طراحی نشده است و بازخورد انسانی در آن را نادیده میگیرد. اما گری مارکوس، متخصص هوش مصنوعی، موفقیت الیزا را برای شرکتهای فناوری مدرنی که روی چتباتهای هوش مصنوعی کار میکنند، «مایه آبروریزی» دانست.
گفته میشود برتری الیزا در آزمون تورینگ در برابر چتجیپیتی ۳.۵ عمدتاً به دلیل طراحی خاص آن برای ارتباط با روانشناسی انسان بوده است. این برنامه قدیمی توانست در ۲۷ درصد مواقع به صورت موثر به نظر برسد که یک انسان است، در حالی که نسخه جدید چتجیپیتی تنها ۱۴ درصد موفقیت داشت. هرچند برخی دانشمندان معتقدند این نتیجه نمیتواند به تنهایی قابلیتهای الیزا را نشان دهد و تنها بر اساس رفتار آزمودگان در آزمون است. اتان مولیک، استاد هوش مصنوعی، تاکید کرد که چتجیپیتی به دنبال جعل هویت نیست و با استفاده از روشهای یادگیری تقویتی با بازخورد انسانی طراحی شده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، با این حال منتقدان برجسته دیگر نیز معتقدند که آزمون رفتار تنها نمیتواند تواناییهای واقعی برنامه را نشان دهد. همچنین، الیزا در این آزمون به دلیل شباهت بیشتر به انسان توسط شرکتکنندگان با انسان اشتباه گرفته شده است. با این وجود، این تحقیق نشان داد که برخی از چتباتهای کهنه میتوانند هنوز هم در قابلیت تقلید از مکالمه انسانی بهتر از نسخههای مدرن عمل کنند.