بهترین زمان درمان بیماری های مادر چه زمانی است؟

به گزارش محیانیوز،  دکتر مرضیه لطفعلی زاده،فوق تخصص زنان و نازایی در گفتگو با وب دا اهمیت دوران بارداری در جوامع مختلف  رامورد اشاره قرار داد و گفت: امروزه برای دوران کوتاه بارداری اهمیت زیادی قائل هستند و درکشورهای پیشرفته بیشترین هزینه های مراقبت و پیشگیری به این دوره اختصاص می یابد. ضمن اینکه زیر ساخت های آن نیز مورد توجه زیادی است؛ اینکه در درجه اول مادر به لحاظ سازگاری هایی که طی 9ماه دوران بارداری، شیردهی و یک عمر زندگی با فرزند دارد، توانمند باشد و در درجه دوم باید سلامت جنین پایش و بررسی شود تا در نهایت منجر به یک زایمان خوب و یک خانواده و جامعه سالم شود.

وی ادامه داد: بهترین زمان مراقبت های قبل از زایمان، پیش از رخ دادن حاملگی است. خانمی که قصد بارداری دارد باید برای آن برنامه ریزی داشته باشد و با مراجعه به پزشک یا مراقب سلامت خود با مراکز بهداشت، سبک زندگی اش را اصلاح کند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین گفت: به طور معمول به خانم های باردار آموزش های لازم ارائه می شود و در صورت نیاز به استفاده از داروی خاص، با پزشک مربوطه مشاوره انجام می شود. اما اجازه بارداری برای خانم بیمار توسط پزشک متخصص آن بیماری که وضعیت ودرمان فرد را بررسی کرده می باشد و زمانی که  بارداری انجام شد، یک تعامل منظم بین متخصص زنان و خانم باردار صورت می گیرد تا در انتها بارداری خوب و موفقی اتفاق بیفتد.

دکتر لطفعلی زاده خاطرنشان کرد؛ باید کنترل ها در قبل از شروع بارداری جهت تنظیم داروها در برخی بیماری ها مانند آسم و دیابت صورت گیرد و تعامل بین پزشک زنان و پزشک متخصص بیماری برقرار شود. موارد مهمی مانند سالم بودن دهان و دندان ، تیروئید، کم خونی و تغذیه بررسی و واکسناسیون به طور کامل انجام شود. زیرا دوران بارداری دورانی برای درمان و تغییرات موارد ذکر شده نیست و بهترین زمان این درمان ها، قبل از مثبت شدن بارداری است.

لطفعلی زاده با اشاره به اینکه حاملگی برای زن یک تغییر جسمی و روحی است، افزود: تغییرات جسمی شامل سازگاری مادر با جنین است که آن را در وجود خود رشد و پرورش دهد و تغییرات روحی شامل سئوالاتی از این قبیل که آیا می توانم بچه ام را به سلامت به دنیا آورم؟ آیا زایمان خوبی خواهم داشت و مشکلی ایجاد نمی شود؟ آیا می توانم از نوزادم مراقبت کنم؟ آیا زمانی که فرزندم به دنیا آمد، آن ارزشی را که برای همسرم داشته ام حفظ می شود و یا محبتش کمتر خواهدشد . این چالش ها در ذهن خانم باردار وجود دارد و لازم است که تمام مسائل جسمی وروحی دوران بارداری خانم باردار به اطلاع پزشک برسد تا درصورت نیاز اقدامات درمانی لازم انجام شود.

فوق تخصص زنان و نازایی با اشاره به بارداری های ناخواسته نیز گفت:برخی خانم هایی که  برای کنترل مراجعه می کنند ممکن است یک بارداری ناخواسته داشته باشند و بعد از مثبت شدن آزمایش بارداری در جلسه اول، تشکیل پرونده صورت می گیرد اما بهتراست که اولین جلسه خانم باردار با متخصص زنان و زایمان قبل از 3 ماهگی انجام شود؛ چرا که بسیاری از آزمایش ها ، مشاوره ها و تغییرات دارویی را در3ماهه اول انجام می دهیم .

وی با اشاره به اینکه فرایند حاملگی شامل سه مرحله‌ی؛ سه ماهه اول ،سه ماهه دوم و سه ماهه سوم است افزود: به دلیل تغییراتی که در دوران بارداری رخ می دهد، تا 28 هفتگی خانم باردار باید هر ماه، از28تا 36 هفتگی هردوهفته یک بار و بعد از36هفته هر هفته به متخصص زنان و زایمان مراجعه کند. گاهی در ابتدای بارداری که آزمایش های اولیه و شرایط مادرباردارمساعد است لزومی به مراجعه نیست تا هفته 12 بارداری که اگر خانم تمایل داشت آزمایشات غربال گری انجام می شود. همچنین آنومالی اسکن ( تصویربرداری برای ارزیابی ساختارها وعملکرد اندام‌ها و سیستم‌های جنین درون رحم )، آزمایش دیابت، بررسی رشد جنین هر کدام درسنین خاصی از جنین بر پایه دستورالعمل های کشور و یا دنیا انجام می شود.

فوق تخصص زنان و نازایی افزود: در مراجعات اولیه خانم باردار، هریک ماه، 12 هفته و سپس 14 هفته به بررسی صدای قلب جنین، وضعیت وزن گیری مادر می پردازیم که البته ماه های اول توقع افزایش وزن مادررا نداریم ولی نباید کاهش وزن شدید رخ دهد. کنترل فشار خون و آزمایش های خانم باردار، پیگیری های بعدی است که به آن پرداخته می شود.