به گزارش محیانیوز،آنچه روی آن تاکید میشود وعدههای غذایی اصلی (صبحانه، ناهار و شام) است. باقی خوراکیهایی که به عنوان میان وعده، پیش غذا و دسر خورده میشوند، به سوخت و ساز بدن افراد و عادات غذایی شان بستگی دارند؛ به عبارتی سوخت و ساز بدن هر کس با دیگری متفاوت است.
مثلا شخصی با خوردن میوه پیش از غذا کاملا سیر میشود و دیگر میلی به خوردن غذا ندارد اما شخص دیگری با خوردن همان مقدار میوه هنوز اشتها دارد و میتواند غذای اصلی را به طور کامل میل کند. نمیتوان یک نسخه کلی برای این مقوله تجویز کرد اما مهمترین و شایعترین علت بهوجود آمدن دغدغه پیش غذا و دسر، مساله چاقی و لاغری است.
ک فرد لاغر میخواهد بداند آیا دسر باعث چاقی او خواهد شد؟ یا یک فرد چاق نگران است که مبادا با خوردن دسر، بر وزنش افزوده شود. باتوجه به این نکته، آنچه در حقیقت اهمیت دارد، این است که اصولا چه مواد خوراکیای پیش و پس از غذا باعث چاقی میشوند؟
تخمه یا مغزها هر کدام به تنهایی یک غذای کامل به شمار میآیند و خوردن هر کدام پیش و پس از غذا تنها باعث سیری بیش از حد، احساس سنگینی و در نهایت چاقی میشود. توصیه میشود از تخمه و مغزها فقط در میان وعدهها استفاده شود.
بسیاری افراد از میوهها به عنوان پیش غذا استفاده میکنند. آنها فکر میکنند میوه و سبزیجات باعث بیشتر شدن اشتها میشود. میوهها هم مانند دیگر خوراکیها، حجمی از معده را اشغال میکنند و خوردنشان سیری مکانیکی را به دنبال خواهد داشت. استفاده از میوه و سبزیجات فقط برای کسانی توصیه میشود که در وعدههای غذایی و میان وعدهها میوه و سبزی نمیخورند و ممکن است بدنشان دچار کمبود ویتامین و مواد مغذی دیگر بشود.
مکانیسم تنوع طلبی در این میان نقش مهمی را ایفا میکند؛ یعنی فرد با خوردن پیش غذا عملا احساس سیری میکند و دیگر اشتهایی به خوردن غذا ندارد، اما غذای اصلی را هم میل میکند؛ چرا که ذائقه هر کس به او دستور میدهد طعم جدیدی را امتحان کند. این حکم درباره دسر هم صدق میکند. حتما پیش آمده غذای اصلی را به حد سیر شدن صرف کردهاید اما دلتان میخواهد میوه، بستنی و ژله هم بخورید. غافل از اینکه هر آنچه بعد از سیری خورده میشود، مازاد احتیاج بدن است و ذخیره خواهد شد. گاهی دسر به قصد هضم شدن غذا میل میشود. ولی باید دقت کرد که هر دسریهاضم نیست! بعضی میوهها مثل کیوی عمل هضم را قدری راحتتر میکنند. اما کیوی هم حاوی انرژی است. پس نباید در خوردن آن زیاده روی کرد.
از میان انواع دسر دو نوع جزء پرطرفدارترینها هستند؛ بستنی و ژله. هر عدد بستنی سنتی ۵۰۰ کیلو کالری انرژی دارد. این مقدار انرژی دقیقا برابر است با انرژی یک وعده اصلی و کامل غذایی. بنابراین بستنی به عنوان دسر خوراکی خوبی محسوب نمیشود و بهتر است به عنوان میان وعده و با فاصله زمانی مناسبی از غذا میل شود. مصرف ژله بعد از غذا به یک عادت دیرینه تبدیل شده است. بعضی توجیهات به ظاهر علمی هم برایش میتراشند؛ از جمله اینکه خون ساز است!