به گزارش محیانیوز، آش دوغ در شهرهای مختلفی مانند سرعین، شیراز، رشت، مازندران، گردنه حیران و اردبیل به شیوه متنوعی طبخ میشود و هر کدام عطر و طعم شگفت انگیز مخصوص به شهر خود را دارد و مناسب با ذائقه و مواد خوراکی در دسترس مردم اون منطقه تهیه میشود. درست کردن آش دوغ محلی اردبیل با دو مدل با گوشت چرخ کرده و بدون گوشت چرخ کرده پخته میشود، در صورت تمایل میتوانید دستور پخت هر دو مدل را در این مقاله بخوانید. یکی دیگر از غذاهای خوشمزه و ساده که به علاقمندانِ غذاهای ترکی توصیه میکنیم، خورش داوود پاشا است. برای آموزش طرز تهیه خوشت داوود پاشا ترکی مقاله مربوط به آن را بخوانید و آن را بپزید و نوش جان کنید.
سبزی مناسب برای آش دوغ اردبیلی یا همان آش دوغ ترکی چه سبزی است؟ سبزی مورد استفاده در این آش شامل تره، گشنیز، شوید و برگ سیر است. در صورت تمایل میتوانید برگ سیر را از آن حذف نمایید و حبه های سیر را رنده کرده و به آش اضافه کنید.
در این مدل آش ابداً نباید از جعفری استفاده کنید، جعفری عطر و طعم متفاوت و نامناسبی به این آش میدهد. مقدار مورد نیاز شوید در آش دوغ ترکی نیز بسیار کم است، در صورت استفاده از نعناع داخل سبزی آش دیگر از نعناع داغ برای آش دوغ استفاده نکنید، همانطور بالعکس آن.
برای درست کردن آش دوغ اصل اردبیل برای شش نفر نیاز به مواد اولیه به میزان ذکر شده در زیر خواهید داشت، در صورت تمایل برای بالا بردن تعداد نفرات همین اندازه ها را یک و نیم الی دو برابر نمایید. نکته ای که لازم است بدانید این است گوشت چرخ کرده برای آش دوغ واجب نبوده و آش دوغ بدون گوشت چرخ کرده هم بسیار لذیذ و حتی سبک تر است.
یکی از مهمترین مواد اولیه آش دوغ، ماست و سبزی آن است. برای پخت این آش میتوانید با خرید دوغ صباح از سلامتی و طعم بی نظیر آش خود اطمینان حاصل نمایید.
ممکن است شما این آش خوشمزه را با سوپ ماست اشتباه بگیرید و برایتان این سوال پیش بیاید که تقریبا مواد اولیه این دو غذا که شامل ماست، دوغ و سبزیجات است که با هم بسیار مشترک هستند. در صورت تمایل به پخت سوپ ماست میتوانید طرز تهیه سوپ ماست خوشمزه را بخوانید و بپزید.
برای درست کردن بهترین آش دوغ خوشمزه مخصوص به سرعین و اردبیل شما در ابتدای کار باید حبوبات خود را از شب قبل خیس کنید، توجه داشته باشید که این غذای جذاب محلی مناسب برای مراسم افطار، نذری و مراسمات دیگر است.
نخود و لوبیا ایی که از شب قبل خیس کردید را آبکشی کنید و همراه با چند لیوان آب به صورت جداگانه بپزید، نخود حدود یک ساعت زمان نیاز دارد تا با شعله متوسط بپزد تا نیم پز و سفت نباشد. (اگر میخواهید نفخ حبوبات آش دوغ از بین برود سعی کنید در طول یک شبانه روز حداقل 3 بار آب درون ظرف حبوبات را تعویض کنید).
در فاصلهای که نخود در حال پخت است شما میتوانید سبزیها را شسته و ساطوری خرد نمایید، پیاز را رنده کنید و گوشت چرخ کرده را به آن اضافه نمایید و کمی آن را ورز بدهید و سپس به صورت قلقلیهای ریز و کوچک گوشتهای چرخ کرده را گرد کنید.
در این مرحله نوبت به آن میرسد یک عدد تخم مرغ را با یک لیوان برنج که از قبل خیس کردید مخلوط کنید، این ترکیب را به حدی هم بزنید که زرده تخم مرغ با برنج ترکیب شده و کاملا سفید شود. استفاده از تخم مرغ در آش دوغ به منظور نبریدن دوغ هنگام پخت آش است.
برای ترکیب مواد آش دوغ باید مخلوط برنج و تخم مرغ را با دوغ و حبههای سیر له شده مخلوط کنید و روی شعله ملایم گاز قرار بدهید. (میتوانید برای غلظت بخشیدن به آش دوغ تان ماست و دوغ را با هم به خوبی هم بزنید و به مواد دیگر اضافه کنید)
زمانی که برنج و دوغ به حالت جوشیدن رسید و برنج به خوبی له شد، زمان اضافه کردن نخود و لوبیاهایی که از قبل پخته شده است فرا میرسد. پس از گذشت 5 الی 10 دقیقه نوبت به اضافه کردن سبزی به آش میباشد، در این مرحله شما باید آش را مرتب هم بزنید و نمک و فلفل آن را اضافه کنید.
آش دوغ ترکی که به سبک اردبیلی های عزیز پخته میشود ادویهای جزء نمک نداشته و پس از آماده شدن آن باید کمی سرد شود، در این میان کوفتههای قلقلی چرخ کرده را تفت بدهید و دانه دانه به آش اضافه کنید.
پس از اضافه شدن کوفتههای چرخ کرده حدود یک ساعت با شعله ملایم به آش فرصت بدهید تا به خوبی جا بیافتد و به غلظت مورد نظر برسد. در نهایت روی آش دوغ ترکی خود را با نعناع داغ، پیاز داغ، سیر داغ و غیره تزیین کنید و با نان بربری برشته و تازه به عنوان یک وعده کامل و مقوی نوش جان کنید.
همانطور که مشاهده فرمودید طرز تهیه آش دوغ به سبک اردبیلی های عزیز خیلی کار زمان بر و سختی نبوده و البته که خیلی زود هم آماده میشود. شما میتوانید دستور پُختهای دیگر آش دوغ را هم در مقالات بعدی ما بخوانید و پس از درست کردن آن از طعم و مزه فوق العاده آن لذت ببرید. فراموش نکنید که شما میتوانید دستور پخت این آش خوشمزه را تا جایی که مناسب با سلیقه و ذائقهتان است تغییر بدهید، اما این دستور پخت مخصوص به آش دوغ ترکی است و قابل تغییر نخواهد بود.
از آنجایی که با ورود به فصل سرد سال تمایل به خوردن خوراکی و غذاهای گرم بیشتر میشود با این حساب غذاهایی مانند سوپ جو و فرنی طرفداران بیشتری دارد، برای خواندن طرز تهیه فرنی و طرز تهیه سوپ شیر با خامه به مقالات قبلی ما سری بزنید و از درست کردن این غذا و دسر خوشمزه در شبهای سرد پاییز و زمستان نهایت لذت را ببرید.