به گزارش محیانیوز،در ایام نوروز الگوی مصرف غذایی خانواده تغییراتی میکند و در این روزها افراد بیشتر از قبل آجیل، شیرینی، مواد غذایی پرچرب و سرخ کردنی مصرف میکنند. مصرف این مواد غذایی مضر در تعطیلات عید نوروز که فعالیت بدنی کاهش مییابد، سبب اضافه وزن و چاقی و بر هم خوردن تناسب اندام میگردد. چاقی و اضافه وزن مشکلات زیادی را برای سلامتی به وجود میآورد بنابراین لازم است افراد مراقب برنامه غذایی خود در تعطیلات عید نوروز باشند. در این بخش از تناسب اندام شما را با راههای فرار و جلوگیری از چاقی در عید نوروز آشنا خواهیم کرد.آجیل و مغزها را متعادل مصرف کنید:
آجیل و مغزها از مواد خوراکی است که در عید نوروز بیش از قبل مصرف میشود. به دلیل بالا بودن درصد چربی انواع آجیل، این گروه کالری بالایی دارند مصرف زیاد آجیل اضافه وزن و چاقی را به دنبال دارد؛ بنابراین افرادی که در معرض چاقی هستند، یا به دیابت، فشارخون و بیماریهای قلبی مبتلا هستند باید با احتیاط بیشتری آجیل مصرف کنند.
اگر میخواهید در تعطیلات نوروزی تناسب اندام خود را حفظ کنید، آجیل و مغزها به عنوان میان وعده و در مقدار متعادل استفاده کنید. انواع آجیل غنی از مواد مغذی مانند املاحی مثل کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، و مقادیر بالای پروتئین، ویتامین E و... هستند که میتوانند میان وعده مغذی باشد.
حجم مواد غذایی را در وعدههای اصلی کاهش دهید:
بری اینکه در تعطیلات نوروزی بتوانید تناسب اندام خود را حفظ کنید لازم است، وعده صبحانه را که وعده اصلی غذایی محسوب میشود را کامل و از حجم مواد غذایی مصرفی در وعده ناهار و به خصوص شام بکاهید، اما نباید هیچ کدام از وعدهها را حذف کنید زیر اینگونه شما به مصرف بیشتر مواد غذایی در وعده دیگر روی میآورید.
از مصرف شیرینی و خوراکیهای شیرین اجتناب کنید:
در عید نوروز مصرف شیرینی و شکلات بالاتر میرود. خوراکیهای شیرین کالری بالایی دارند و فرد را دچار اضافه وزن کرده و در معرض بیماری دیابت قرار میدهند پس بهتر است شیرینی، خوراکیهای شیرین را حذف کرده و به جای مصرف انواع شیرینی از میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید. برای اینکه به خوردن زیاد شیرینی وسوسه نشوید به جای قرار دادن ظرف شیرینی روی میز میتوانید بشقابی میوه روی میز قرار دهید و انتخاب کم کالری ترو غنی از ویتامین و فیبر داشته باشید تا احساس سیری نمایید.
از آجیلهای مرغوب وخام استفاده نمایید:
همانطور که گفتیم مصرف آجیل برای میان وعده مفید است، اما نه هر آجیلی. اگر میخواهید از خواص آجیل بهره ببرید بهتر است از آجیلهای مرغوب و خام استفاده نمایید و از مصرف آجیلهای بو داده و شور اجتناب کنید. مصرف انواع بو داده و پر نمک آجیل، شما را در معرض چاقی، بیماری فشارخون یا بیماریهای کلیوی قرار میدهد.
میزان مجاز مصرف روزانه آجیل خام در افراد سالم
مقدار روزانه مصرف آجیل به عواملی مختلف مانند وزن افراد و فعالیت فیزیکی آنها بستگی دارد، اما روزانه یک شخص سالم میتواند ۲ تا چهار قاشق غذاخوری (معادل ۳۰ تا ۶۰ گرم) آجیل خام مصرف نماید.
مواد غذایی سالم استفاده کنید:
همه گروههای اصلی را در وعده غذایی خود بگنجانید و از لبنیات، میوهها و سبزیجات، گوشت سفید، حبوبات و... استفاده نمایید. مثلا برای وعده صبحانه که برای سلامت و تندرستی افراد اهمیت خاصی دارد، نان، شیر، پنیر، گردو، تخم مرغ، خیار، گوجه فرنگی و ... مصرف نمایند و از خوردن بیش از حد کره، خامه، سرشیر که کالری بالایی دارند تا حد امکان پرهیز نمایند. در نظر داشته باشید هر یک از وعدههای غذایی شما باید شامل منبع پروتئین، منبع چربی و سبزیجات کم کالری باشد.
از خوردن بیش از حد مواد غذایی بپرهیزید، زیرا زیاده روی در مصرف میتواند منجر به مشکلات گوارشی مثل درد معده، تهوع و استفراغ و سبب افزایش انرژی دریافتی و در نتیجه اضافه وزن در این ایام گردد و برای افراد مبتلا به قند خون و یا چربی خون بالا در وضعیت سلامتی اختلال ایجاد نماید.گوشت گاو، مرغ، گوشت گوسفند، ماهی و غذاهای دریایی مانند ماهی قزل آلا، میگو، ماهیهای روغنی و تخم مرغ را نام برد.
از جمله سبزیجات کم کالری میتوان به کلم بروکلی، گل کلم، اسفناج، سیب زمینی، کلم، کاهو، خیارو کرفس را اشاره کرد.
روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن آووکادو از منابع چربی مفید برای بدن هستند که مصرف به اندازه آنها خطری ندارد.