بسیاری از بیماریهای واگیر که برخی کشورهای این منطقه درگیر آن هستند همچون سل و فلج اطفال تقریبا در ایران ریشه کن شده و در نشستی که درباره غذا برگزار شد، ایران بهترین شاخصها را داشت و در فاصله زیادی با سایر کشورهای این منطقه قرار می گرفت.
برای توسعه سلامتی در جامعه توجه به سلامت غذا و سلامت هوا ضروری است. همهگیری کرونا نشان داد که یک ویروس از طریق انتقال هوایی تا چه حد می تواند آسیب رسان باشد و علاوه بر این مقوله ای که به خوبی می توان از عوارض آن پیشگیری کرد، غذاست.
دسترسی آحاد مردم به غذای سالم، با کیفیت و مفید از تکالیف دولت هاست که می تواند از بسیاری از بیماری ها جلوگیری کند.
ضرورت توجه به سلامت و ایمنی غذایی مردم
وزارت بهداشت وظیفه خود می داند مساله ایمنی و سلامت غذا را با جدیت دنبال کند. ما سازمان های مختلفی داریم که سازمان غذا و دارو با اختیارات قانونی کافی، از قدرتمندترین سازمان آنهاست و می تواند ایمنی و سلامت غذایی مردم را نظارت و پیگیری کند.
این سازمان باید آلایندگی مواد غذایی و همچنین بیماری های منتقله از غذا را به حداقل برساند که در این مسیر اولین و مهم ترین گام آموزش همگانی است.
آموزش سبک زندگی سالم به مردم و این که چه غذایی را به چه میزان و چگونه مصرف کنند بسیار مهم است و از بسیاری بیماری ها پیشگیری می کند.
خوشبختانه تمام دانشگاه های علوم پزشکی معاونت غذا و دارو دارند که مجهز به آزمایشگاه های پیشرفته و مرجع است و مطابق قوانین موجود، کار پایش و نظارت بر تولید موادغذایی را به بهترین شکل انجام می دهند؛ به طوری که استانداردهای آنها در منطقه و دنیا کم نظیر است و مرجع محسوب می شوند.
این معاونت ها باید کوچکترین انحرافات از قوانین را گزارش کنند و شبکه بهداشت و شبکه غذا و دارو در کنار هم پایش ایمنی و سلامت غذایی را روزانه انجام دهند.
همایش روز جهانی غذا از سال ۸۶ برگزار می شود که نشان دهنده اهمیت موضوع ایمنی غذایی در کشور است. از همین رو این نشست ها باید به دستاوردهای جدید علمی بپردازند و در بحث کنترل غذایی از هوش مصنوعی نیز بهره گرفته شود.
استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان از بزرگترین مزیت های ماست و این شرکت ها باید بتوانند در صنایع غذایی کشور، سرمایه گذاری و محصولات خود را صادر کنند.
در دیدار با وزرای بهداشت کشورهای منطقه اعلام شد که این کشورها در انتظار رونق صادرات محصولات ایرانی هستند و از آنها استقبال می کنند. ایران قادر است در صادرات دارو و مواد غذایی حرف نخست را بزند؛ به ویژه آن که افزایش صادرات موجب خودکفایی بیشتر می شود و افراد را به تولید بهتر و افزون تر ترغیب می کند.
۲۰۰ بیماری ناشی از ناایمنی غذایی
هدف ما این است که غذای مردم ایمن باشد؛ زیرا غذای ناایمن ۲۰۰ بیماری از بیماری های ساده گرفته تا سرطان ها را ایجاد می کند.
سالانه حدود ۶۰۰ میلیون نفر در جهان از غذای آلوده و ناایمن آسیب می بیننند و این بدین معنی است که از هر ۱۰ نفر در جهان یک نفر از این مساله دچار آسیب می شود.
نقش مهم مواد غذایی در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر
سالانه ۱۱۰ میلیارد دلار در دنیا هزینه درمان بیماری های ناشی از غذای آلوده و ناایمن می شود.
دیابت، فشار خون و بیماری های قلبی متاثر از مصرف مواد غذایی ناسالم است و اگر مصرف مواد غذایی اصلاح شود، بسیاری از بیماری ها کنترل خواهد شد؛ مثلا با کاهش مصرف نمک می توان از فشار خون بالا جلوگیری کرد.
ما باید علاوه بر افزایش کیفیت تولید مواد غذایی، شاخص های دیگری مثل مصرف نمک، قند و چربی ها را کاهش دهیم؛ چرا که این اقدامات موجب کاهش هزینه های سلامت می شود.
تامین سلامت، کاری جمعی و بین بخشی است و توجه به شاخص ها و مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت بسیار مهم است. وزارت جهادکشاورزی یکی از دستگاه های اصلی در این عرصه است که خوشبختانه در سال جاری همکاری های بسیار خوبی بین دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و بهداشت شکل گرفته است.
با مدرن شدن کشاورزی، استفاده از سموم، آفت کش ها و کودهای شیمیایی در تولیدات غذایی کشاورزی کاهش می یابد.
سال گذشته اثر همه گیری کووید۱۹ بر تولیدات و قیمت مواد غذایی موجب رکود اقتصاد جهانی شد؛ اما خوشبختانه با اقدامات وزیر جهاد کشاورزی در کشور، شاهد تولید بیشترین گندم طی سال اخیر در ایران بوده ایم که دستاوردی نویدبخش است.
هماهنگی سازمان غذا و دارو با تولیدکنندگان بسیار مهم است؛ کارخانجات و شرکت های تولید موادغذایی وظیفه خطیری دارند و باید با کاهش بوروکراسی مشکلات آنها را کاهش داد.
وزارت بهداشت از تولیدکنندگان مواد غذایی به صورت جدی پشتیبانی می کند ولی در مقابل تخلفات و تقلبات به طور جدی می ایستد؛ زیرا سلامت مردم برای ما اهمیت بسیار دارد.