به گزارش محیانیوز،محققان دریافتهاند نوشیدن چای یا قهوه یا آواز خواندن به منظور هوشیار ماندن پشت فرمان میتواند نشاندهنده ابتلا به یک بیماری مرگبار باشد. به عقیده آنها این موضوع میتواند به این معنی باشد که احتمال تصادف این افراد در حین رانندگی و همچنین مشکلات ناشی از این وضعیت بیشتر است.
دکتر آکشی دواراکانات از بیمارستان دانشگاه سنت جیمز در لیدز میگوید: «بیش از یکپنجم از تصادفات جادهای میتواند ناشی از خستگی یا خوابآلودگی باشد. در این میان شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد برخی از مبتلایان به آپنه انسدادی خواب در معرض خطر تصادف با ماشین هستند.»
آپنه انسدادی خواب (OSA) به این معنی است که تنفس فرد در هنگام خواب دچار وقفه میشود. این موضوع میتواند موجب ایجاد صدای بلند خروپف، نفس زدن یا احساس خفگی و بیدار شدنهای مکرر شود.
ابتلا به آپنه انسدادی خواب در طول روز نیز میتواند باعث ایجاد احساس خستگی شدید، تغییرات در خلق و خو، سردرد و مشکلات تمرکز شود.
در یکی از آخرین مطالعات انجامشده که در ERJ Open Research منتشر شد محققان به چگونگی تاثیر این بیماری بر عادات رانندگی افراد پرداختند.
محققان ۱۱۹ فرد مبتلا به OSA که هنوز درمان را شروع نکرده بودند با ۱۰۵ نفری که این بیماری را نداشتند مقایسه کردند.
از آنها در مورد خوابآلودگیشان بهطور کلی، خوابآلودگی حین رانندگی، استراتژیهایی که برای هوشیاری در حین رانندگی استفاده میکردند و هرگونه سابقه حوادث رانندگی، مانند تصادف، سؤال شد.
بیش از یکسوم از مبتلایان به آپنه انسدادی خواب حداقل از سه روش برای بیدار ماندن پشت فرمان استفاده می کردند، در حالی که هیچ یک از افرادی که این بیماری را نداشتند از این روشها استفاده نمیکردند.
این استراتژیها شامل جابهجایی خود در صندلی، جویدن آدامس یا غذا خوردن، توقف برای پیادهروی، بازی یا ورزش، توقف برای یک چرت کوتاه و توقف برای شستن صورت با آب سرد بود.
دکتر دواراکانات گفت: «تحقیق ما نشان میدهد که بیماران درمان نشده آپنه انسدادی خواب اغلب از استراتژیهای مقابلهای استفاده میکنند که میتواند نشانگرهای جایگزین خوابآلودگی باشد.
پرسش درباره این استراتژیهای توسط پزشک به او کمک کند تا بیماران در معرض خطر حوادث رانندگی را شناسایی و بهدرستی راهنمایی کند.»
۱۰ استراتژی که رانندگان مبتلا به آپنه انسدادی خواب برای بیدار ماندن حین رانندگی استفاده میکنند: