اگر به بیماری کلیوی مبتلا هستید ، گنجاندن انواع میوه ها در رژیم غذایی شما می تواند مفید باشد به شرطی که حاوی مقادیر بیش از حد پتاسیم و فسفر نباشد.
توت فرنگی
حاوی دو نوع فنل، آنتوسیانین و الاژیتانین است که عملکرد کلیه را بهبود می بخشد.
سرشار از آنتی اکسیدان است که به محافظت از بدن در برابر آسیب اکسیداتیو کمک می کند.
منبع عالی ویتامین C ، منگنز و فیبر .
حاوی خواص ضد سرطانی و ضد التهابی است که به سلامت کلی کمک می کند.
بلوبری
1 فنجان بلوبری حاوی 114 گرم پتاسیم و 18 میلی گرم فسفر است.
سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی گیاهی به نام آنتوسیانیدین است که التهاب را کاهش می دهد و سلامت کلیه ها را تقویت می کند.
منبع خوبی از ویتامین C و منگنز است که برای استخوان ها و پوست مفید است و به کاهش علائم پیری کمک می کند .
تمشک
غنی از مواد مغذی گیاهی به نام الاژیک اسید، که به خنثی کردن رادیکال های آزاد در بدن و جلوگیری از آسیب سلولی کمک می کند.
حاوی فلاونوئیدها است که برای بهبود عملکرد کلیه مفید است و می تواند رشد سلول های سرطانی را کاهش دهد .
منبع عالی منگنز، ویتامین B و C، فیبر و فولات است.
سیب
۱ سیب متوسط دارای 195 میلی گرم پتاسیم و 20 میلی گرم فسفر است.
می تواند به کاهش سطح کلسترول و قند خون و کاهش یبوست کمک کند.
خواص ضد التهابی و محتوای فیبر بالا، به بهبود عملکرد کلیه کمک می کند.
انگور
۱ فنجان انگور حاوی 288 میلی گرم پتاسیم و 30 میلی گرم فسفر است.
منبع خوبی از ویتامینهای C و K سطح پایین این ویتامینها با بیماری کلیوی مرتبط است.
سرشار از فیبر و حاوی مقادیر کمی از مواد معدنی مانند مس، منگنز و منیزیم است.
آناناس
گزینه غذایی کم پتاسیم که به کاهش فشار خون کمک می کند ، که یکی از عوارض شایع بیماری کلیوی است.
حاوی بروملین، آنزیم گوارشی است که به حل شدن سنگ کلیه در بدن کمک می کند.
فیبر بالایی دارد و از سلامت قلب حمایت می کند (عوارض قلبی در افرادی که تحت دیالیز قرار می گیرند شایع است ).
منبع خوبی از تقویت کننده ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند.
میوه های خانواده مرکبات
هرچه ویتامین C در رژیم غذایی شما بیشتر باشد، برای کلیه ها بهتر است. پرتقال، لیمو و سایر مرکبات حاوی ویتامین C فراوان هستند. مصرف روزانه آب لیموی رقیق می تواند به کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه کمک کند.
سایر میوه هایی که برای ارتقای سلامت کلیه توصیه می شوند عبارتند از:
گلابی
هلو
یافا
شلیل
نارنگی
آلو
هندوانه
گیلاس
چه مقدار میوه باید در رژیم غذایی خود بگنجانید؟
از آنجایی که اندازه وعده های غذایی مناسب از فردی به فرد دیگر متفاوت است، برای جلوگیری از مصرف بیش از حد این مواد معدنی، با پزشک یا متخصص تغذیه صحبت کنید تا توصیه هایی در مورد مقدار میوه در رژیم غذایی خود داشته باشید.
کدام میوه ها برای کلیه مضر هستند؟
وقتی صحبت از سلامت کلیه می شود، میوه ها در دو طرف حصار قرار دارند. فرد مبتلا به بیماری کلیوی باید از مصرف میوه های پر پتاسیم اجتناب کند.
موز
موز سرشار از پتاسیم است و در هر موز متوسط حدود 422 میلی گرم پتاسیم دارد.
در نتیجه، اگر این میوه یک غذای اصلی روزانه برای افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی باشد، حفظ مصرف روزانه پتاسیم کمتر از 2000 تا 2500 میلی گرم ممکن است دشوار باشد.
پرتقال
اگرچه پرتقال و آب پرتقال مملو از آنتی اکسیدان هستند، اما سرشار از پتاسیم هستند.
پرتقال و آب پرتقال به دلیل سطح بالای پتاسیم آنها باید در رژیم غذایی کلیوی خودداری یا محدود شود، اگرچه آنها بیشتر به دلیل محتوای ویتامین C خود شناخته می شوند.
انگور، سیب و بلوبری همگی جایگزین های مناسبی برای پرتقال هستند.
میوه های خشک شده
میوه های خشک برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی یا دیابت توصیه نمی شود زیرا حاوی مقدار زیادی قند و مواد معدنی مانند پتاسیم هستند.
در واقع، نصف فنجان (65 گرم) زردآلو خشک حاوی حدود 755 میلی گرم پتاسیم است.
میوه های خشک دارای قند سریع هضم هستند که در صورت ابتلا به دیابت نامطلوب است .
آووکادو
آووکادو سرشار از پتاسیم است. یک آووکادو با وزن حدود 200 گرم حاوی 975 میلی گرم پتاسیم است که تقریباً نیمی از مقدار توصیه شده روزانه برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی است.
کیوی
از آنجایی که کیوی حاوی مقدار زیادی اگزالات است، افرادی که سنگ کلیه دارند باید از خوردن آن اجتناب کنند. علاوه بر این، کیوی سرشار از پتاسیم است که ممکن است برای افراد مبتلا به مشکلات کلیوی مشکل ساز باشد.
سایر میوه هایی که باید از آنها اجتناب کرد یا برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی محدود کرد.
طالبی
خربزه عسلک
انبه
پاپایا
آب آلو
چرا باید از غذاهای پر پتاسیم در بیماری کلیوی اجتناب کرد؟
سطح پتاسیم در بیماری کلیوی به خوبی تنظیم نمی شود. هم این بیماری و هم برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری کلیوی ممکن است باعث تجمع پتاسیم در بدن شوند. بنابراین، مصرف پتاسیم باید در رژیم غذایی بیماری کلیوی کاهش یابد.
بسیاری از میوه ها از جمله خربزه، موز، پرتقال، آلو و گوجه فرنگی سرشار از پتاسیم هستند. میوه پانچ، آب میوه های کنسرو شده و بطری شده و چای سرد در افراد مبتلا به بیماری کلیوی مضر است. سیب، انگور و توت فرنگی از غذاهای کم پتاسیم هستند که گزینه های سالمی محسوب می شوند.
نکات بیشتر
به جای موز، پرتقال یا کیوی، سیب، توت یا انگور را انتخاب کنید.
به جای طالبی یا خربزه عسلک، هندوانه را انتخاب کنید.
به جای شلیل، انبه یا پاپایا، هلو، آلو یا آناناس بخورید.
به جای کشمش یا سایر میوه های خشک، از زغال اخته خشک شده استفاده کنید.
به جای آب پرتقال یا آلو، آب سیب، بلوبری یا انگور را امتحان کنید.