ستی مولایی؛ دعوای والدین گاها وحشتناک نیست و میتوان از آنها اجتناب کرد. برای اینکه نحوه برخورد بزرگسالان با این تعارضات در مقابل فرزندانشان میتواند عواقب متفاوتی برای کودکان داشته باشد. بحث نکردن در مقابل بچهها و امتناع از آن، به کودک نشان می دهد که چگونه با اختلاف نظرها به شیوهای سالم برخورد کند. اما درگیری جدیتر قطعا به بچه ها آسیب میرساند! در این مطلب به عواقب دعوای بین والدین بر روی کودکان میپردازیم.
دعوا بخشی طبیعی از هر رابطه است
وقتی به عنوان یک خانواده در کنار یکدیگر زندگی میکنیم، گاهی اوقات این درگیریها جلوی بچههایمان مطرح میشود. شاید برایتان سوال پیش بیاید: آیا دعوای والدین جلوی بچهها صدمهای به آنها وارد میکند؟
مشاهده مشاجره والدین همیشه ناراحت کننده و استرسزا است. خبر خوب این است که همه درگیریها در درازمدت اثرات نامطلوبی بر روی کودکان نخواهد داشت. تأثیرات دعوای والدین در مقابل کودک به فراوانی، شدت، زمینه و نحوه حل آن بستگی دارد با این وجود دعوای والدین بر سلامت روان فرزندانشان تأثیر میگذارد. درگیریهای فیزیکی و توهینها تنها برخی از تعاملات سمی والدین هستند که در درازمدت به کودک آسیب عاطفی وارد میکنند و میتوان شاهد رفتارهای عجیب از کودکانی که در این شرایط بودهاند باشیم. علاوه بر آن؛ تحقیقات نشان میدهد که دعواهایی که میتوانند اثرات منفی قابل توجهی بر روی کودکان ایجاد کنند دارای ویژگی های زیر هستند:
دعواهای که مکرر و ادامه دار هستند
دعواها همیشه برای افرادی استرس زا است که شاهد فریاد زدن دو نفر بر سر یکدیگر باشد؛ اما باید بگوییم که برای بچههای کوچک ناراحت کنندهتر است و دعوای منظم والدین عصبانی میتواند منجر به ناراحتی بیشتر در کودکان کوچک شود. هنگامی که کودک در مضیقه است، سطح هورمون استرس کورتیزول در او افزایش مییابد. پس اگر این مشاجرهها فقط گاهی اتفاق بیفتد، سطح هورمونی کودک بلافاصله پس از آن دعوا به حالت عادی باز میگردد. با این حال، درگیریهای مداوم نوسانات مکرری در سطح کورتیزول ایجاد کرده، الگوهای کورتیزول را مختل میکند و باعث مشکلات سلامت جسمانی مانند کوچک شدن مغز، اختلال درخواب، و ضعف سیستم ایمنی میشود. علاوه بر این؛ دعواهای مکرر با افزایش مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری و سرکشی و اختلالات سلوک در کودکان مانند اختلال نافرمانی مقابله ای همراه است. در نتیجه؛ در این شرایط سخت؛ روابط فرزندان با والدین هم بدتر خواهد شد و این کودکان به هر چیزی واکنش منفی نشان میدهند.
نکته: توجه داشته باشید که این کودکان بیشتر مستعد مسائل اضطرابی و مشکلات کنارهگیری در اجتماع شده و دعواهای مکرر والدین باعث افزایش پرخاشگری آنها با خواهر و برادر و همسالان خود در مدرسه میشود.
دعواها شدید و ویرانگر هستند
وقتی والدین در مقابل فرزندانشان به شدت دعوا میکنند، کودک تنش، احساسات منفی و تهدید را به خوبی متوجه میشود. همچنین؛ هنگامی که کودک در معرض تاکتیک های مخربی مانند پرخاشگری کلامی، خشونت فیزیکی یا تهدیدهای عجیب و غریب قرار میگیرد، رفتار پرخاشگرانه او تمایل به افزایش دارد و مشکلات عاطفی و مسائل مربوط به سلامت روان مانند عزت نفس پایین، افسردگی، عصبانیت و آسیب رساندن به خود در این کودکان بیشتر رخ می دهد.
عدم احساس امنیت در بین کودکان
دعوا احساس امنیت کودکان در مورد ثبات خانواده را تضعیف میکند و آنها را از خصوصیات یک کودک سالم دور نگه میدارد. کودکانی که در معرض دعواهای زیاد قرار دارند ممکن است نگران رفتار یکی از والدین بوده و نگران طلاق آنها ا باشند. از آنجایی که دعوا ممکن است غیرقابل پیش بینی باشد، احساس امنیت در خانواده را برای آنها دشوار کند.
دعوا پدر و مادر میتواند یک محیط استرسزا را برای کودک ایجاد کند
استرس در کودکان یکی از معضلات دنیای امروز ما است، شنیدن دعواهای مکرر یا شدید برای بچهها استرسزا است و ترشح هورمون های استرس زا بر سلامت جسمی و روانی آنها تأثیر میگذارد و در رشد طبیعی و سالم اختلال ایجاد میکند. در واقع منظور از تاثیر دعوای والدین در بزرگسالی بروز همین مشکلات روان تنی در آینده بچه ها است.
اگر دعوا مربوط به کودکان باشد
تأثیر مشاجره والدین در مقابل کودکان نیز به نحوه تعبیر کودک از دعوای والدین بستگی دارد. اگر این مشاجره مربوط به کودک باشد، ممکن است از اینکه به دعوا کشیده شود احساس شرمندگی و نگرانی کند. دعوای این چنینی نه تنها باعث ناراحتی کودک میشود، بلکه تهدید کننده نیز هست. موضوعات درگیری از این نوع تمایل به برانگیختن سطح بالاتری از پرخاشگری را در بین کودکان دارند.
دعواهای که هنوز حل نشدهاند
دعواهای خانوادگی حل نشده میتواند تأثیر منفی بر روابط زناشویی، روابط والدین با فرزند و عملکرد خانواده داشته باشد. وقتی بحثی فاقد توضیح خوب باشد، یا حاوی سرزنش والدین یا بلعکس سرزنش کودک باشد، آسیب عاطفی به بچهها میتواند بیشتر باشد. یک مطالعه نشان میدهد که برخی از کودکان، بهویژه پسران، ممکن است خود را برای این درگیری سرزنش کنند.
اثرات بلند مدت بر سلامت روان
تاثیر دعوای والدین بر کودک در بلند مدت بیشتر خود را نشان میدهد. کودکان خردسالی که والدیشان مکرر دعوا می کنند، احتمال بیشتری دارد تا رسیدن به مقطعهای بالاتر تحصیلی افسردگی بچهها، اضطراب و مشکلات رفتاری را تجربه کنند. البته؛ بچهها در هنگام دعوای والدینشان، تنها با این مشکلات مواجه نیستند.
نکته: ایجاد عادتهای نامناسب مانند شب ادرای در کودکان یکی از این اثرات مخرب است.
مهم ترین تاثیر دعوای والدین بر روی کودک
چگونه اثرات منفی بر کودکان را کاهش دهیم
دعواهای زناشویی اغلب منشاء استرس خانواده و مشکلات سازگاری در کودکان است. در حالی که درگیری ما بین زوجین نباید منجر به آسیب رساندن به بچهها شود و لزومی ندارد که فرزندان آسیب جانبی در اختلاف ازدواج باشند. این نکات می تواند به کاهش تأثیر بر سلامت روان کودک شما کمک کند.
1) از درگیری های مخرب اجتناب کنید
ما مجبور نیستیم جلوی کودکان از همه اختلاف نظرها اجتناب کنیم و در واقع نمیتوانیم. یک مطالعه جدید نشان داده است که دعواهای زناشویی میتواند برای رفع کدورتها مفید باشد، البته اگر این دعواها سازنده باشد.
رفتارهای مخرب تعارض شامل خشم غیرکلامی، رفتار خاموش والدین یا کناره گیری والدین است. این تاکتیکهای بی سر و صدا کودکان را به همان اندازه ناراحت میکند. بهترین کاری که می توان در زمان وقوع دعواهای انجام داد، اجتناب از استفاده از استراتژی های مخرب است.
2) مدل اختلاف نظر محترمانه
همه استدلال ها بد نیستند. فرض کنید دو بچه با هم دعوا میکنند، چطور میخواهید آنها را حل کنند. سپس دفعه بعد که با شریک خود وارد مشاجره شدید شدید دقیقاً همین کار را انجام دهید. بچهها از رفتارهای ما یاد میگیرند. مبادلات خصمانه بین والدین ناخواسته الگوی رفتار پرخاشگرانه است. آنها به بچهها میآموزند که پرخاشگر بودن "راه بزرگسالی" برای حل تعارض است. بنابراین، احترام گذاشتن به مبادلات بین اعضای خانواده به کودکان مهارتهای حل تعارض را آموزش میدهد.
3) از رفتارهای تعارض سازنده استفاده کنید
رفتارهای تعارض سازنده با پیامدهای مثبت در کودکان از طریق بهبود امنیت کودک، احساسات مثبت، خواب، پیشرفت تحصیلی، مهارت های اجتماعی، مهارت های حل مسئله، حل تعارض، مقابله با استرس و پیامدهای مرتبط با سلامت مرتبط است.
4) به بچه ها احساس اطمینان دهید
یکی از دلایل آسیب پذیر بودن بچه ها در قبال دعوای پدر و مادر، ترس از آینده و عدم اطمینان است. به آنها یادآوری کنید که این فقط یک استدلال بود و نشان دهنده مشکلات بزرگتر نیست. به آنها اطمینان دهید که هنوز همدیگر را دوست دارید و قرار نیست طلاق بگیرید. (البته با فرض اینکه این یک جمله درست باشد)
5) خاتمه دادن به دعوا
مطمئن شوید که فرزندانتان درک میکنند که شما هنوز یک خانواده قوی هستید. توضیح دهید که گاهی اوقات مشاجره اتفاق میافتد و مادر و پدرها ممکن است عصبانی شوند. با این حال، همه شما با وجود اختلاف نظرها یکدیگر را دوست دارید.
منبع:
https://www.parentingforbrain.com/parents-fighting/