شاید شما آب را در بطریهای پلاستیکی، بطریهای استیل یا بطریهای شیشهای نگهداری کنید؛ اما خوب است بدانید نگهداری آب در ظروف و پارچهای سفالی یا گِلی بسیار سالمتر است. آبی که از پارچ سفالی مینوشید نهتنها گواراتر است؛ بلکه فوایدی هم برای سلامتیتان دارد.
دانشمندان میگویند نگهداشتن آب در پارچ سفالی بهترین راه نگهداری آب نوشیدنی است. پارچهای سفالی یا گلی نهتنها آب را خنک نگه میدارند؛ بلکه تبادل دمایی متناسبی با اطراف دارند و بر اساس آبوهوای محیط، خنکی لازم را به آب انتقال میدهند. این ویژگی پارچهای سفالی منحصربهفرد است و هیچ جنس دیگری این خاصیت را ندارد.
ظروف سفالی پُر از منافذ ریزند و وقتی شما آب را در آن نگهداری میکنید، تبخیر رخ میدهد. در این فرایند ذرات آب انرژی را بهصورت گرما میگیرند و تبخیر میشوند و بدین ترتیب آب خنک میشود. یک پارچ سفالی دارای سوراخهای بسیار ریزی است که زیر میکروسکوپ دیده میشوند و از طریق همین سوراخها و منافذ، مولکولهای آب تبخیر میشوند و آب خنک میشود؛ بنابراین گرما و رطوبت در پارچ سفالی مدام در گردشاند و این اتفاقی است که در پارچهای فلزی یا شیشهای که بسیار رایجاند هرگز نمیافتد.
یکی دیگر از خواص پارچ سفالی، ذات قلیایی آن است. قلیای سفال با اسیدیتهٔ آب وارد تعامل شده و تعادل مناسبی از pH را برقرار میکند. این آب میتواند اسیدیتهٔ بدن را کاهش دهد. این ویژگی سفال بسیار مفید بوده و یکی از شناختهشدهترین خواص نوشیدن آب از پارچ سفالی است. وقتی غذاهای اسیدی مانند گوشت یا شیر در ظرفی سفالی پخته میشوند، سفال کمک میکند خاصیت اسیدی غذا خنثی شود.
حتماً میدانید که نوشیدن آب کافی طی روز برای سوختوساز بدن لازم است. ما معمولاً آب را در بطریهای پلاستیکی نگهداری میکنیم بدون اینکه بدانیم چه مواد شیمیایی مضری دارند؛ مانند بیسفنول A که میتوانند به مولکولهای آب بچسبند و سلامت ما را تهدید کنند. اما نوشیدن آب از پارچ سفالی میتواند سوختوساز بدن را بهتر کند بدون اینکه هیچ ماده شیمیایی مضری داشته باشد. نوشیدن آب از پارچ سفالی میتواند سطح خوبی از تستوسترون را در بدن حفظ کند، اما نوشیدن آب از بطری پلاستیکی از میزان تستوسترون در بدن میکاهد. آبی که از پارچ سفالی مینوشید مزهای طبیعیتر دارد و خنک و گواراست و ضمناً به سوختوساز بدن و تنظیم تستوسترون کمک میکند.
قلیای سفال با اسیدیتهٔ آب وارد تعامل شده و تعادل مناسبی از pH را برقرار میکند. این آب میتواند اسیدیتهٔ بدن را کاهش دهد. این ویژگی سفال بسیار مفید بوده و یکی از شناختهشدهترین خواص نوشیدن آب از پارچ سفالی است
حتماً از بچگی به شما هم میگفتهاند وقتی در یک بعدازظهر تابستانی از بازی و فعالیت و عرق ریختن برمیگردید، آب یخ از یخچال ننوشید. هر چند شاید خیلی وقتها دلیلش را نمیدانستیم؛ اما یکی از دلایل آن پیشگیری از سکته گرمایی بوده است و دلیل دیگر هم اینکه تغییرات دمای ناگهانی میتوانند ما را مریض کنند.
آبی که در پارچ سفالی نگهداری میشود، بهترین دما را برای گلو دارد و این یک ویژگی ایدهآل برای کسانی است که دچار سرفه و سرما خوردگیاند.
تنها نکته مهمی که باید بهخاطر داشته باشید این است که هر سه روز یکبار این پارچهای سفالی را تمیز کنید و بشویید و آب داخل آن را مرتباً عوض کنید.
ظرف سفالی آرامآرام گرم میشود و غذا هم بهآرامی در آن میپزد. منفذدار بودن ظرف سفالی کمک میکند بخار و گرما بهخوبی در غذا بپیچد و در نتیجه غذا، عطروطعم بهتری پیدا کند. ارزش غذایی نیز در ظرف سفالی محفوظ میماند. گوشتی که در ظرف سفالی پخته میشود مغزپخت شده و خوشمزهتر است.
آرام پختهشدن غذا در ظرف سفالی کمک میکند تا رطوبت و چربیهای طبیعی موجود در غذا باقی بمانند و در نتیجه شما از روغن کمتری برای پختوپز استفاده کنید. وقتی چربی و روغن کمتری به غذا بزنید برای سلامت قلبتان مفید است.
ظروف سفالی دارای آهن، فسفر، منیزیم و چند ماده معدنی دیگرند. غذایی که در این ظروف پخته میشوند، آهن و کلسیم و منیزیم و سولفور سفال را جذب میکنند و همهٔ این املاح برای بدن و سلامتی مفیدند.
آیا ظروف سفالی مادهٔ سمی دارند؟
خیر، ظروف سفالی هیچ ماده سمی ندارند و برای پختوپز هم مناسباند.
آیا میتوان ظروف سفالی را در یخچال گذاشت؟
بله ظروف سفالی را میتوانید در یخچال بگذارید؛ اما نه برای ساعتهای طولانی.
آیا پارچ سفالی میتواند آب را تصفیه کند؟
تا حدودی. منافذ ریز سفال به فیلترکردن برخی ذرات آلایندهٔ آب کمک میکنند.
آیا میتوانیم آب داغ را در یک پارچ سفالی بریزیم؟
بله شما میتوانید آب داغ را در یک پارچ سفالی بریزید.