تغذیۀ برخی از نوزادان ممکن است به دلایل مختلف مثل ناتوانی مادر در شیردهی، پس از مدتی با شیر خشک انجام شود. برخی دیگر نیز با شیر مادر تغذیه میشوند و از شیر خشک به عنوان مکمل غذایی در شیردهی استفاده میکنند یا ممکن است تغذیۀ آنها از شیر مادر به شیر خشک تغییر کند.
هر دلیلی که وجود داشته باشد، نوزادتان برای کنار آمدن با شیشهشیر به کمی زمان نیاز دارد و چند بار اول تغذیه با شیر خشک ممکن است کمی سخت باشد، اما نگران نباشید، زیرا کودک به زودی این نوع روش تغذیه را یاد میگیرد و به آن عادت میکند. در این مطلب میتوانید با دفعات تغذیۀ نوزاد با شیشهشیر حاوی شیر خشک و روشهای آشنایی کودک با شیشهشیر حاوی شیر خشک آشنا شوید.
دفعات تغذیۀ نوزاد با شیشهشیر حاوی شیر خشک
بیشتر کارشناسان معتقدند که برای تغذیۀ نوزاد با شیر خشک هم مانند اصول تغذیۀ نوزاد با شیردهی از سینۀ مادر، لازم نیست در هفتههای اول برنامۀ سفت و سختی را دنبال کنید، هرچند ممکن است در حدود دو ماهگی بتوانید یک برنامۀ زمانی تقریبی برای تغذیه ایجاد کنید.
اما در ابتدا بهتر است هر دو تا سه ساعت یک بار یا هر زمان که کودک گرسنه به نظر میرسد، شیشۀ شیر خشک را به او بدهید. همچنین نوزاد را وادار نکنید بیشتر از آنچه میخواهد شیر بخورد. پزشکتان یا پزشک کودکتان میتواند همگام با رشد کودک، شما را در مورد مقدار و میزان مناسب شیر خشک راهنمایی کند.
همچنین به یاد داشته باشید که روش مکیدن پستانک یک شیشهشیر با روش مکیدن سینۀ مادر فرق دارد، زیرا به دست آوردن شیر از شیشهشیر بسیار آسانتر است و برخی از کودکان به همین دلیل دچار مشکل ترجیح شیشهشیر به سینۀ مادر میشوند، پس اگر فقط میخواهید به کودکتان در کنار شیردهی، شیر خشک را به عنوان غذای کمکی بدهید، بهتر است شیر خشک را با یک قاشق چایخوری یا یک قاشق مخصوص نوزاد یا با یک فنجان کوچک به کودکتان بدهید و به این نکته توجه کنید تا نوزادتان دچار امتناع در خوردن شیر از سینۀ مادر نشود.
تغذیه با شیشهشیر میتواند به همان اندازۀ شیردهی از سینه برای کودک صمیمانه و آرامشبخش باشد، پس بهتر است کودک خود را در طول زمان تغذیه در آغوش بگیرید. سعی کنید ارتباط چشمی خود را با کودک حفظ کنید. همچنین یادتان باشد در ابتدا نوزاد را درحالیکه کاملاً به پشت روی زمین خوابیده است تغذیه نکنید، زیرا امکان دارد دچار حالت خفگی شود. بهتر است او را در آغوشتان بگیرید و بعد شیشهشیر را در دهانش بگذارید.
هر روشی را که برای آشنایی کودک با شیشهشیر انتخاب میکنید، خیلی زود تغییر ندهید، بلکه آن را چند بار امتحان کنید و بعد از گذشت مدتی و در صورت موفق نشدن روش دیگری را امتحان کنید. توصیههایی برای کمک به مادران در این زمینه وجود دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
دادن شیشه قبل از گرسنگی نوزاد: لازم است شیشهشیر را با مشاهدۀ اولین علائم گرسنگی در کودک و قبل از این که او خیلی گرسنه شود به او بدهید. اگر خیلی گرسنه باشد، چیز جدیدی مثل یک سرشیشه حتماً کلافهاش میکند.
اجازۀ بازی با سرشیشه: اگر کودک فقط سرشیشه را میجود، فعلاً مانع این کارش نشوید و آن را از دهانش بیرون نکشید. این کار یک جور آشنایی برای کودک محسوب میشود و ممکن است بعد از این کار شروع به مکیدن و خوردن شیر کند.
استفاده از سرشیشۀ مشابه پستانک: اگر پستانک نوزادتان از جنس لاتکس است، از یک سرشیشۀ لاتکس به جای نوع سیلیکونی استفاده کنید و اگر پستانکش از جنس سیلیکون باشد، بهتر است از یک سرشیشه با جنس سیلیکون استفاده کنید. همچنین میتوانید کمی آب گرم روی پستانک سرشیشه بریزید تا کودک حس بهتری داشته باشد.
ریختن چند قطره شیر مادر روی سرشیشه: اگر کودک را با شیر خودتان نیز تغذیه میکنید، با آغشته کردن پستانک سرشیشه به شیر مادر، ممکن است کودک برای به دست آوردن شیر بیشتر شروع به مکیدن کند. اما از ریختن عسل یا مواد غذایی شیرین دیگر روی سرشیشه خودداری کنید، زیرا میتواند در کودکان کمتر از یک سال باعث بوتولیسم اطفال شود.
امتحان دماهای مختلف: شاید کودک شما ترجیح میدهد شیر خشک کمی گرمتر یا سردتر از چیزی باشد که به او دادهاید. بد نیست اگر دماهای مختلف را امتحان کنید تا ببینید او کدام یک را ترجیح میدهد و یادتان باشد هرگز از مایکروویو برای گرم کردن یک شیشهشیر استفاده نکنید، زیرا مایکروویو غیر از آن که میتواند مواد مغذی شیر خشک را از بین ببرد، شیر را نیز به طور یکنواخت گرم نمیکند و قسمتهای داغتر میتواند منجر به سوختگی دهان نوزاد شود.
اولین بار دادن شیشهشیر توسط اطرافیان: اگر از شیر خشک به عنوان مکمل تغذیه با شیر مادر استفاده میکنید، شاید بهتر باشد از همسرتان یا شخص دیگری بخواهید که اولین شیشۀ شیر خشک را به کودک بدهد، زیرا کودک بوی شما را میشناسد و منتظر سینۀ شماست، بنابراین شیشهشیر را قبول نمیکند یا حتی ممکن است از این کار شما تعجب کند و گیج شود.
دادن شیشهشیر در ساعتهای دیگر: اگر کودک شما شیر مادر میخورد و در طول روز از گرفتن شیشهشیر حاوی شیر خشک امتناع کرده است، آن را در شب به او بدهید و اگر شبها شیشهشیر را قبول نمیکند، در طول روز به او شیشهشیر را بدهید.
از هر روشی که استفاده میکنید، به یاد داشته باشید که کودک شما برای عادت کردن به شرایط و حسهای جدید به زمان نیاز دارد، پس مدتی فقط از یک نوع سرشیشه و شیشهشیر و یکی از این روشها استفاده کنید و اگر مؤثر نبود مدل و روش جدیدی را امتحان کنید. همچنین به هر دلیل موجهی که شیردهی نمیکنید، به خودتان سخت نگیرید.
تغذیه با شیر خشک نیز یک روش سالم برای تغذیۀ نوزادان است. پس اگر با همۀ تلاشی که کردهاید، باز هم مجبور به تغذیۀ کودکتان با شیر خشک شدهاید، ناراحت و غمگین نباشید و سعی کنید روی ارتباطتان با نوزاد تمرکز و کمکش کنید تا زودتر شیشهشیر را قبول کند. همچنین سعی کنید از میزان شیر خشک مصرفی مورد نیاز نوزادان اطلاعات کافی داشته باشید.