یکی از این موارد پرهیز، مصرف گوشت "ماهی" با برخی اقلام غذایی مانند ماست یا دوغ است که میتواند منجر به مشکلات و عوارض شدیدی برای انسان شود؛ خوردن همزمان ماهی و ماست مخصوصاً در وعده شام میتواند بسیار پرعارضه باشد.
ضعف شدید، افزایش احتمال سکته، تحلیل قوای جنسی، برص، لک و پیس، سردی معده، افزایش احتمال ابتلا به MS، ناراحتیهای عصبی و ... تنها برخی از عوارض خوردن ماهی همراه ماست است.
در توضیح چرایی این مسئله باید گفت که گوشت ماهی بهلحاظ طبع، سرد و تر است و در صورت مصرف همزمان آن با ماست که آن نیز سرد و تر است، باعث غلبه شدید سردی و تری در بدن شده و عوارضی را که در بالا به آن اشاره شد بههمراه خواهد داشت.
پس در مصرف ماهی باید دقت داشت:
ــ ماهی هرگز همراه ماست یا دوغ مصرف نشود.
ــ ماهی حتماً همراه مصلحات آن (خرما، عسل، گردو، زنجبیل، ادویهجات گرم، ماهی بهصورت شکمپر) خورده شود.
ــ مصرف ماهی بیشتر باید در فصل تابستان و فصول گرم سال باشد.
ــ ماهی در وعده غذایی ناهار مصرف شود و از مصرف آن در وعده شام پرهیز شود.
ــ افراد با طبع سرد (افراد بلغمی و سوداوی) از خوردن زیاد ماهی بهشدت پرهیز کنند.
ــ هرگز همراه ماهی، آب ننوشید.
همچنین متخصصان تغذیه، مصرف ماهی با لیموترش را نیز توصیه میکنند چون نهتنها لیمو طعم بهتری به گوشت ماهی میدهد بلکه ویتامین C موجود در آن به جذب آهن ماهی کمک میکند البته باید توجه داشت که مصرف مقادیر زیاد چاشنیهایی چون لیموترش و انواع ترشیها بههمراه ماهی بهدلیل آنکه هر دو طبع سردی دارند بهخصوص برای سردمزاجان توصیه نمیشود چون ضمن اینکه سبب بیحالی، ضعف و هضم سخت غذا میشود، تشدیدکننده بیماریهای سرد همچون روماتیسم، آلزایمر، افسردگی و… است.
در روایات اسلامی آمده است که اگر ماهی بهخصوص شبهنگام خورده شود و با مصلحاتش همچون خرما، گردو، عسل، روغن بادام شیرین، کنجد، زنجبیل، آویشن یا بههمراه ادویهجات با طبع گرم خورده نشود، یکی از عوامل تشدیدکننده اماس و سکته خواهد بود؛ بهترین چاشنی ماهی، آب نارنج و سیر است که هم فواید بیشمار و هم طبع گرمی دارند.
همچنین مصرف همزمان ماهی با تخممرغ نیز بسیار مضر است؛ در طب سنتی، مصرف تخممرغ و شیر و هر گوشت دیگری بههمراه ماهی منعشده زیرا تولید سودا میکند و بر خلق و خوی افراد تأثیر منفی گذاشته و سبب تشدید بیماریهای مزمن، افسردگی و یبوست میشود.
با مصرف همزمان ماهی و ماست عوارض پوستی خطرناکی بر روی پوست برخی از افراد ایجاد می شود. همچنین احساس خارش پوست و ناخن ها احساس می شود. لک های سفید روی پوست از عوارض دیگر خوردن ماهی و ماست یا دوغ است . البته این حالت ها به صورت دائم ایجاد نمی شود.
در برخی موارد دیگر برخی از قسمت های پا تا مدتی سیاه می شود و سپس به حالت عادی باز می گردد .علاوه بر این عوارض ، ممکن است آلرژی را در افراد به شدت افزایش دهد و خطر مرگ را به وجود آورد.
به طور کلی ماهی و ماست، هر دو طبع سردی دارند و افرادی که به طبع سرد حساسیت دارند را دچار مشکلاتی مانند سنگینی معده، دل درد ، خواب آلودگی، افزایش ادرار، افزایش ترشحات دهان هنگام خواب می کند.
برای رفع این مشکلات باید از مواد غذایی با طبع گرم مانند چای نبات و خرما پس از غذا استفاده نمود. بسیاری از افراد نیز ماهی و ماست را با هم مصرف می کنند و دچار هیچ عارضه ای نمی شوند زیرا حساسیت ندارند.
بنابراین برص، لک و پیس، سردی معده، ضعف شدید، افزایش احتمال ابتلا به MS، ناراحتی های عصبی، افزایش احتمال سکته، تحلیل قوای جنسی و ... تنها برخی از عوارض خوردن همزمان ماهی و ماست است
مصرف ماهی بیشتر باید در فصل تابستان و فصول گرم سال باشد.
افراد با طبع سرد (افراد بلغمی و سوداوی) از خوردن زیاد ماهی به شدت پرهیز کنند.
ماهی هرگز همراه ماست یا دوغ مصرف نشود.
هرگز همراه ماهی، آب ننوشید.
ماهی در وعده غذایی ناهار مصرف شود و از مصرف آن در وعده شام پرهیز شود.
ماهی حتماً همراه مصلحات آن (خرما، عسل، گردو، زنجبیل، ادویه جات گرم، ماهی به صورت شکم پر) خورده شود.
به نظر متخصصان تغذیه ، بهتر است ماهی را همراه با لیمو ترش مصرف کرد زیرا علاوه بر طعم بهتر گوشت ماهی ، ویتامین C موجود در لیمو ترش موجب جذب بهتر آهن ماهی در بدن می شود .البته باید توجه داشت که مصرف زیاد چاشنی هایی مانند انواع ترشی ها ، لیمو ترش و مواد دیگر که طبع سردی دارند به همراه ماهی برای افراد سرد مزاج توصیه نمی شود ؛ زیرا علاوه بر بی حالی ، هضم سخت غذا و ضعف بدن ، بیماری های سرد مانند روماتیسم ، آلزایمر و افسردگی و ... را تشدید می کنند.
در روایات اسلامی آمده است که اگر ماهی به خصوص در وعده شام با خوارکی هایی با طبع گرم نظیر خرما، گردو، عسل، روغن بادام شیرین، کنجد، زنجبیل، آویشن یا به همراه ادویه جات با طبع گرم مصرف نشود، خطر سکته و ام اس را افزایش می دهد. بهترین و مناسب ترین چاشنی برای خوردن ماهی ، استفاده از سیر و آب نارنج می باشد که علاوه بر طبع گرم دارای فواید بسیاری هستند