اگر نوجوانتان آرزوی مرگ کرد، باید چه کنید؟/ رفتار و گفتارهای حساس نوجوانان را بشناسید و جدی بگیرید
اگر حرفها یا نوشتههای او پر از ناامیدی بود، آنها را جدی بگیرید و تصور نکنید، صرفا احساسات نوجوانی است. مثلا، ممکن است از او حرفهایی مشابه جملات زیر بشنوید یا در نوشتههای او ببینید:
- میخواهم بمیرم.
- دیگر چیزی برایم مهم نیست.
- نمیدانم چند نفر به مراسم تدفینم میآیند؟
- ایکاش بخوابم و دیگر بیدار نشوم.
- بدون من همه راحتتر هستند.
بسیاری از نوجوانانی که قصد خودکشی دارند، قبل از اقدام به این کار بهنوعی درباره آن صحبت میکنند. پس تمام حرفهایی که در خصوص خودکشی میشود را کاملا جدی بگیرید. البته برخی از نوجوانانی که بسیار تودار و درونگرا هستند، بدون هشدار قبلی دست به خودکشی میزنند. اگر نوجوان کمحرفی دارید، بیشتر باید به رفتار او دقت کنید.
تشویق به حضور در جمع
اجازه ندهید نوجوانتان گوشهگیر و منزوی شود. او را تشویق کنید تا در جمع خانوادگی یا دوستان خود حاضر شود. البته نوجوانان برای انجام دادن وظایف خود به سکوت نیاز دارند، اما نباید تنهاییهایشان طولانی شود. از طرفی هرگز او را مجبور به شرکت در جمع نکنید. چراکه هدف اصلی، احترام به نیازهای نوجوانتان و کاهش اضطرابشان است.
شنیدن جملاتی از جمله “من می خواهم خودکشی کنم” از یک نوجوان میتواند باعث نگرانی والدین باشد. متاسفانه خودکشی دومین عامل مرگ و میر در میان نوجوانان است.
اگر نوجوان شما تهدید به خودکشی می کند، حتی اگر فکر می کنید که این تهدید فقط برای جلب توجه شماست، فوراً تهدید به خودکشی نوجوان خود را بررسی کنید. متأسفانه، بسیاری از نوجوانان هر سال دست به خودکشی می زنند و اغلب دوستان و خانواده آنها می گویند که هرگز تصور نمی کردند نوجوانشان این کار را انجام دهد.
علائم احتمال خودکشی یک نوجوان چیست؟
اگر نوجوان شما در مورد تهدید به خودکشی صحبت می کند، چیزهایی وجود دارد که باید حتما بررسی کنید. حقیقت این است که نوجوان شما واقعاً نمی خواهد بمیرد. نوجوانانی که به خودکشی فکر می کنند به احتمال زیاد احساس ناامیدی زیادی می کنند، و نمی تواند با این حس افسردگی و ناامیدی مقابله کنند. دردی که نوجوانان تجربه می کنند شدید و اساسی است و برای آنها خودکشی تنها راه نجات به نظر می رسد.
علائم هشدار دهنده خودکشی نوجوان
صحبت کردن یا نوشتن در مورد خودکشی – به عنوان مثال، بیان جملاتی “من دیگر برای شما مشکلی نخواهم داشت”
کناره گیری از تماس اجتماعی
داشتن نوسانات خلقی
افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر
احساس ناامیدی یا درماندگی در مورد یک موقعیت
تغییر روال عادی زندگی، از جمله الگوی غذا خوردن یا خوابیدن
انجام کارهای مخاطره آمیز یا خود ویرانگر
وقتی هیچ توضیح منطقی دیگری برای این که چرا این کارها انجام می شود وجود ندارد حتما با یک رواشناس خانواده صحبت کنید.
نوجوانانی که دست به خودکشی میزنند به دنبال راهی برای توقف درد عاطفی خود هستند. آنها از صدمه زدن به خود خسته شده اند و نوجوانان فکر می کنند که هیچ کس نمی فهمد که در چه شرایطی قرار دارند.
عوامل خطرساز خودکشی در نوجوانان و جوانان
داشتن یک اختلال روانپزشکی، مانند افسردگی، اختلال اضطراب، اختلال دوقطبی
داشتن سابقه خانوادگی اختلال خلقی یا رفتار خودکشی
سابقه سوء استفاده جسمی یا جنسی
دسترسی به وسایلی مانند سلاح گرم یا داروها
قرار گرفتن در معرض خودکشی یکی از اعضای خانواده یا دوستان
از دست دادن یا درگیری با دوستان نزدیک یا اعضای خانواده
تغییرات مربوط به بلوغ یا یک بیماری مزمن
اقلیت جنسی دیگر بودن. لزبین، همجنسگرا، دوجنسه
قرار گرفتن در معرض خشونت یا قلدری
سوء مصرف مواد
این ها از جمله نشانه هایی هستند که نشان می دهد نوجوان ممکن است به خودکشی فکر کند یا در معرض خطر خودکشی باشد.
نحوه برخورد با نوجوان خودکشی کرده
اگر مشکوک هستید که نوجوان شما به خودکشی فکر می کند، فوراً در مورد آن صحبت کنید. عوامل خطرساز خودکشی در نوجوانان و جوانان را جدی بگیرید و آن را به عنوان یک بازی برای جلب توجه تفسیر نکنید. برخلاف تصور رایج، صحبت از خودکشی با نوجوانان فکر خودکشی کردن را در سر آنها نمی اندازد.
در واقع کاملاً برعکس است شما با پرداختن به این موضوع می توانید به نوجوان خود کمک کند تا بداند در صورت داشتن افکار یا رفتارهای خودکشی چه کاری را باید انجام دهد. این می تواند به آنها کمک کند تا مشکل خود را شناسایی کنند و بدانند چگونه باید در این مواقع درخواست کمک کنند.
اگر نوجوان شما از تهدید به خودکشی صحبت کرد، او را تشویق کنید تا در مورد ناراحتی خود با شما صحبت کند.
این راهکارها می تواند به نوجوان شما کمک کند تا صحبت کند:
اصول گفت و گو با تهدید نوجوان به خودکشی
از نوجوان خود بخواهید که بگوید آیا یک حادثه خاص منجر به ایجاد افکار خودکشی در او شده است یا خیر. سوالی مانند “چه اتفاقی افتاده؟ من می خواهم بیشتر بدانم، ممکن است بیشتر در مورد آن صحبت کنیم” ، حتما با دقت بپرسید.
احساسات نوجوان خود را زیر سوال نبرید. از گفتن چیزهایی که ممکن است نصیحت های پوچ یا غیر مفید تلقی شوند، خودداری کنید، مانند: “شما باید قدر همه چیزهایی که در زندگی دارید را بدانید” یا “من فکر می کنم که بیش از حد زود رنج هستید.” این واکنش ها اعتماد نوجوانتان را به شما کمرنگ می کند.
نوجوان خود را تشویق کنید تا احساسات خود را بیان کند. چیزی شبیه این به او بگویید: “من نمی دانستم اوضاع برای شما اینقدر بد است، لطفا با من در مورد آنچه رخ داده است صحبت کنید.” بدون قضاوت یا مخالفت به احساسات آنها گوش دهید.
هشدار؛ اگر نوجوان شما برنامه خاصی برای خودکشی دارد. هرچه برنامه دقیق تر باشد، ریسک خودکشی بالاتر است.
حمایت عاطفی از نوجوان
پس از درک بهتر علت تهدید به خودکشی، مهم است که از نوجوان خود حمایت عاطفی کنید. این پیشنهادات برای شما، نوجوانتان مناسب است:
صادق و رک باشید. تا جایی که ممکن است دلسوزانه به نوجوان خود بگویید:
“من نمی خواهم شما به خودتان آسیب برسانید و من هر کاری که ممکن است انجام خواهم داد تا شما از فکر خودکشی بیرون بیاید.”
توضیح دهید که می دانید او احساس بدبختی و ناکامی می کند. چیزی مانند “به نظر می رسد احساس درماندگی و شکست می کنید” یا “فکر می کنم احساس می کنید هیچ راهی برای فرار از این مشکل ندارید” بگویید.
به آرامی به این نکته اشاره کنید که خودکشی راه حل نیست. سعی کنید چیزی مانند “حتما گزینه هایی وجود دارد که می تواند به تو کمک کند، حداقل آنها را امتحان کنید” بگویید.
به نوجوان خود بگویید که نگران هستید. نگرانی خود را در مورد آرامش آنها کم رنگ جلوه ندهید.
قول دهید در کنار نوجوان خود باشید. و هر کاری که لازم است انجام دهید تا آنها از این بحران عبور کنند. با گفتن جمله ای مانند “شما تنها نیستید. من اینجا در کنار شما هستم تا به شما کمک کنم. اکنون که می فهمم واقعاً چقدر اوضاع بدی داشتید.”
عشق بی قید و شرط خود را به نوجوان خود یادآوری کنید. اکنون زمان آن است که نشان دهید نوجوانتان چقدر برایتان اهمیت دارد.
ایمنی نوجوانتان را در اولویت قرار دهید
نوجوانی که در مورد تهدید به خودکشی صحبت می کند ممکن است در معرض خطر فوری باشد. تهدیدات نوجوان خود را جدی بگیرید. چند کار وجود دارد که می توانید انجام دهید تا ایمنی را در اولویت قرار دهید.
ابتدا تمام وسایل یا مواد خطرناک را از دسترس خارج کنید.
با نوجوان خود بمانید و مطمئن شوید که فرزندتان در این بحران تنها نمی ماند. هنگامی که خطر فوری خودکشی برطرف شد، از کودک خود به صورت مستمر حمایت کنید. مشاوره خانواده میتواند مشکلات زمینهای سلامت روان را درمان و برطرف کند و برای کاهش ناراحتی نوجوان شما بسیار مهم است. کمک گرفتن از مشاوره نوجوان برای چنین مسائلی بخش مهمی از پیشگیری از خطر خودکشی در نوجوانان است.
دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدترین ها
خواندنی