کد خبر: ۱۶۰۹۸
۱۴۰۲/۰۷/۰۶ ۰۵:۰۰:۰۲

ای شایعه اگر اتفاق بیفتد چه می‌شود

در‌حالی‌که گمانه‌زنی‌ها از تلاش برای احیای مذاکرات برجامی به ابتکار عمان و ژاپن خبر می‌دهد، دیروز خبری مبنی بر صدور مجوز مذاکرات مستقیم با طرف آمریکایی در آینده نزدیک در عمان هم منتشر شد. هرچند وزارت خارجه این خبر را تکذیب کرد، اما شایعه مذاکره مستقیم تهران - واشنگتن بار دیگر داغ شد و به صدر اخبار بازگشت.

روزنامه شرق در مطلبی تحت عنوان «مذاکره با آمریکا؛ از شایعه تا واقعیت؟» نوشت: به‌ هرحال مذاکره مستقیم با طرف آمریکایی در میان افکار عمومی یک تابو نیست حتی اگر تندروهای داخلی همه توان خود را برای این‌گونه جلوه‌دادن مسئله به کار بگیرند؛ زیرا خط قرمز‌ها در دیپلماسی سیال هستند و بر حسب منافع ملی امکان جابه‌جایی وجود دارد.  * اگرچه وزیر امور خارجه ایران گفته است ژاپن و عمان ابتکاری را برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای پیشنهاد داده‌اند، اما اینکه طرفین مذاکرات برجامی بخواهند با تصمیم‌گیری قاطع پشت میز مذاکره بنشینند، فرصتی بود که در دولت قبل و حتی اوایل دولت سیزدهم گویی از دست رفت و برخی فعلا منافعشان در فرسایشی‌کردن پرونده است. هرچند هیچ‌یک از طرفین این روزها به دنبال یک «نه» قاطع نیستند، اما خبری هم از شوق و شعف احیای برجام نیست و دو طرف میز مذاکره یکدیگر را به زیاده‌خواهی در برجام متهم می‌کنند.  * در فقره شایعه صدور مجوز مذاکره مستقیم با آمریکا، وزارت امور خارجه ادعای منتشرشده در یک رسانه مبنی بر انجام مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا طی هفته‌های آینده در عمان را تکذیب کرده است.  * بر اساس این گزارش، دیروز یکی از رسانه‌های منطقه‌ای مدعی شد که ایران قصد دارد در آینده نزدیک مذاکرات مستقیمی با آمریکا در عمان در ارتباط با مذاکرات رفع تحریم‌ها داشته باشد و در این ارتباط مجوزهای لازم از سوی مقامات عالی‌رتبه ایران صادر شده است.

 

در همین حال شب گذشته انتشار عکس معنادار خبرگزاری رسمی دولت (ایرنا) همزمان با انتشار خبر مذاکره مستقیم ایران و آمریکا در فضای مجازی خبرساز شد و شائبه جدی شدن مذاکرات عمان را تقویت کرد.  سارا معصومی، روزنامه‌نگار در توئیتی نوشت: امواج مدیا به نقل از چند منبع آگاه خبر داد که مقامات ارشد ایران به مذاکره‌کنندگان هسته‌ای اجازه دادند مستقیم با آمریکا مذاکره کنند. علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه، آماده است تا هفته‌های آینده در عمان با برت مک‌گرک، هماهنگ‌کننده کاخ سفید در امور خاورمیانه و شمال آفریقا، دیدار کند.

 

پیش از این حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، بازگشت به توافق را مشروط بر آمادگی طرف‌های غربی دانسته و گفته بود: «تبادل پیام‌ها با آمریکا ادامه دارد و طرح سلطان عمان هم‌ همچنان روی میز است. اگر طرف‌های مقابل آماده باشند، ما برای بازگشت به برجام جدی هستیم تا در چارچوب ابتکار عمان همه طرف‌ها به تعهدات خود در برجام برگردند».  جو بایدن از زمان روی کار آمدنش در کاخ سفید مدعی شد که به وعده خود برای احیای برجام که دونالد ترامپ برخلاف تعهدات واشنگتن به‌طور یک‌جانبه از آن خارج شد، عمل می‌کند و برای این منظور، راب مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران را مأمور پیشبرد مذاکرات احیای برجام کرد. فعالیت مالی در نهایت به برکناری او منجر شد؛ هرچند شاهد یک‌ توافق نانوشته اما در حال اجرا میان دو کشور هستیم که نتیجه آن تاکنون تبادل زندانیان سیاسی دو کشور و آزادی پول‌های بلوکه‌شده ایران در کره‌جنوبی بود.

 

بنابراین شکل مذاکرات، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، در صورتی که منجر به توافق شود، با توجه به تأمین منافع ملی در مرتبه دوم اهمیت قرار دارد و اصل مذاکره و بهره‌مندی از اهرم‌های دیپلماسی می‌تواند گره‌ کور برجام را باز کند و طرفین به پیش‌نویس سپتامبر بازگردند و همان را نهایی کنند.  ادعای امواج مدیا در حالی مطرح می‌شود که سه کشور اروپایی طرف مذاکرات هسته‌ای با ایران (بریتانیا، فرانسه و آلمان) اعلام کرده‌اند که تحریم‌های تسلیحاتی که براساس یکی دیگر از بندهای غروب برجام در ۱۸ اکتبر باید لغو شوند را حفظ می‌کنند.

دیدگاه

پیشنهاد سردبیر

آخرین اخبار

پربازدیدترین ها

خواندنی