پیری و هزار جور درد و مرض!/ بیماریهای که در زمان پیری میآیند
ستی مولایی؛ از آنجایی که افراد مسن بیشتر احتمال دارد به بیماریهای مزمن مبتلا شوند، مهم است که خانوادهها و پزشکی برای مقابله با این وضعیت آماده باشند. بسیاری از تغییرات مرتبط با سن رایج هستند، مانند کاهش جزئی در بینایی و شنوایی، فشار خون بالا، ضعف عضلانی یا ضعیف شدن سیستم ایمنی. اما بیماری های شایع تنها به اینها ختم نمیشود. با ما در این مطلب همراه شوید.
بیماریهای شایع در سالمندان مجموعهای را شامل میشود که اغلب سالمندان آنها را تجربه میکنند. اگرچه ناراحتکننده است، اما ابتلا به برخی از بیماریها اجتنابناپذیر خواهد بود. البته شدت بروز و ظهور علائم این بیماریها به تغذیه سالمندان و سبک زندگی آنها در دوران جوانی بستگی دارد. با این حال پیری پدیدهای است با ویژگیها خاص که با بخش عمدهای از آنها و بیماریهای شایع سالمندان باید کنار آمد.
پیری، بیماری نیست!
در واقع؛ پیری، یک بیماری نیست. بلکه روند رشد انسان از دوران شیرین نوزادی تا بزرگسالی و کهنسالی است. در طول این فرایند انسان کم کم تواناییهای خود را از دست میدهد و مجددا کودک میشود. البته با توجه به عواملی چون سبک زندگی و همچنین شرایط محیطی و ژنتیکی، ممکن است این فرآیند در تمام انسانها با یک سرعت خاص اتفاق نیافتد. اما در هر حال، فرآیندی اجتناب ناپذیر است.
متغیرهای متعدد
متغیرهای متعددی وجود دارد که درمان افراد مسن را از همتایان جوانترشان متفاوت میسازد، از جمله فراموشی، ارائه مبهم علائم، و چالشهایی با نسبت دادن در مواردی که چندین وضعیت سلامتی به طور همزمان با هم اتفاق میافتند.
نمونههایی از بیماری مزمن
افراد مسن بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای مرتبط با افزایش سن هستند. بیماری های که کمتر افراد جوان به آن مبتلا میشوند. بیماری فشار خون ممکن است ارثی باشد و شما حتی در دوران جوانی ان را تجربه کنید. اما بیاختیاری ادرار، زوال عقلی، مولتیپل اسکلروزیس و سایر بیماریها در بین افراد مسن بسیار شایعتر است. از جمله مهمترین بیماریهای دوران سالمندی و روشهای مبارزه و کنترل آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد. آرتروز، سرطان، بیماری مزمن کلیوی، بیماری مزمن انسدادی ریه، زوال عقل، آلزایمر و پارکینسون، دیابت، پوکی استخوان و سکته.
آرتروز بلای دست و پا گیر
این بیماری مزمن یکی از شایعترین بیماریهای مرتبط با پیری است، که افراد مسن آن را تجربه میکنند. آرتروز باعث درد مفاصل و التهاب مزمن در بین استخوانها میشود. آرتروز شامل دو نوع استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید هستند که استئوآرتریت از آرتریت شایع تر است که در نتیجه ساییدگی و پارگی طبیعی با افزایش سن است.
آرتریت روماتوئید یا (روماتیسم مفصلی) یک بیماری خود ایمن است، که در آن سیستم ایمنی به پوشش مفاصل حمله میکند. هیچ درمانی برای آرتریت وجود ندارد، اما میتوان آن را با داروهای مسکن و کورتیکواستروئید مدیریت کرد. علائم عبارتند از: درد، سفتی و حساسیت مفاصل، التهاب اطراف مفاصل و حرکت محدود یا محدود
بیماری های قلبی و عروقی سالمندان
بیماری های قلبی و عروقی، از جمله امراضی هستند که ممکن است در دوران سالمندی بروز پیدا کنند. برخی از سالمندان به دلایل شناخته شده از جمله ژنتیک، دیابت، مصرف دخانیات، بیماری فشار خون و یا هر بیماری پیش زمینهای دیگری دچار بیماریهای مختلف قلبی و عروقی میشوند و یا اینکه از قبل چنین بیماری هایی را داشته اند و با ورود به دوران پیری حادتر میشود. اما سالمندانی هم هستند که بدون هیچ علت مشخصی و فقط به دلیل فرآیند پیری، دچار نارسایی های قلبی میشوند. قلب به مرور زمان پیر شده و دیگر مثل قبل توان تپیدن را ندارد. خوشبختانه امروزه روشها و تجهیزات پیشرفتهای جهت تشخیص و درمان سریع این بیماریها وجود دارد. کافی است علائم مربوط به بیماری قلبی را بشناسید و بلافاصله با مشاهده آنها در سالمند خود، او را نزد پزشک متخصص ببرید.
سرطان سینه و پروستات
با بیش از 200 نوع مختلف سرطان سرطان پروستات، سرطان سینه و سرطان ریه رایج ترین مشکلاتی است که افراد مسن با آن مواجه هستند. سرطان از طریق تکثیر سریع و غیر طبیعی سلولها در بدن رخ میدهد و تومورهایی را تشکیل میدهد که از طریق جریان خون پخش میشوند. در حالی که درمانهایی برای بسیاری از انواع سرطان کشف شده است، درمان سرطان میتواند بسیار تهاجمی باشد و عوارض زیادی بر بدن وارد کند. با این حال، هر چه زودتر تشخیص داده شود، احتمال شکست آن بیشتر است. ایده خوبی است که انجام یک غربالگری دورهای سرطان را برای افراد مسن در نظر بگیرید. در اینجا علائم رایج وجود دارد: کشف یک توده یا توده غیرمنتظره، کاهش وزن غیرقابل توضیح، وجود خون در مدفوع، ادرار و استفراغ
بیماری مزمن کلیوی
عفونت کلیه، التهاب کلیه، فشار خون بالا و دیابت همگی میتوانند منجر به بیماری مزمن کلیه شوند. پیری وضعیت کلیهها را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند منجر به نارسایی کلیه شود. واقعیت تاسف بار دیگر این است که علائم اولیه معمولاً در بیمار ظاهر نمیشوند در عوض، این وضعیت معمولاً از طریق آزمایشهای ادراری که برای سایر شرایط پزشکی تجویز میشود شناسایی میشود. بنابراین افراد مسن یا خانواده آنها باید در گزارش علائم بعدی به پزشک خود کوشا باشند: ادرار خونی، تنگی نفس، دستها یا پاهای متورم و خستگی یا احساس بیماری.
زوال عقل، بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون
زوال عقل یک اصطلاح کلی است که برای توصیف یک سندرم یا مجموعهای از شرایط مزمن در افراد مسن استفاده میشود. در طی این بیماری، فرد ابتدا حافظه موقت و کوتاه مدت خود را از دست میدهد. در طول روز بارها فراموش میکند که وسایل شخصی خود را کجا گذاشته است. زوال عقل زمانی اتفاق میافتد که؛ به سلولهای مغز آسیب میرسد یا ارتباط بین سلولها از بین میرود یا باعث مرگ آنها میشود. علائم زوال عقل عبارتند از: از دست دادن حافظه، مشکل در بیان کلامی، مبارزه با توانایی های بصری یا فضایی، مشکل در حل مسئله یا استدلال، مشکل در مدیریت وظایف پیچیده، مهارتهای تفکر انتقادی، مشکل در برنامهریزی و سازماندهی، کاهش هماهنگی با عملکردهای حرکتی، سردرگمی، تغییر شخصیت، افسردگی، اضطراب، پارانویا و بی قراری و توهمات
بیماری های دستگاه گوارشی سالمندان
با افزایش سن و به وجود آمدن تغییرات در عادات رفتاری، رژیم غذایی و همچنین مصرف داروهای مختلف، مشکلات گوارشی سالمندان هم بروز پیدا می کند. یبوست، اسهال، رفلاکس معده، زخم معده، سندروم روده تحریک پذیر، سرطان های مری، معده و روده از جمله این بیماری ها هستند.
دیابت سالمندان
دیابت یا همان بیماری قند خون از جمله معروفترین بیماریهای دوران سالمندی است که تقریبا همه خانوادهها با آن آشنا هستند. شایعترین نوع دیابت دیابت نوع دوم است. این زمانی است که پانکراس دیگر قادر به تولید مقدار مناسب انسولین نیست. شانس ابتلای فرد به دیابت را می توان از طریق تغییر سبک زندگی کاهش داد، از جمله: یک رژیم غذایی سالم، وزن سالم و تمرین منظم
منبع:
https://keystone.health/geriatric-diseases
https://www.everydayhealth.com/news/most-common-health-concerns-seniors/
دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدترین ها
خواندنی