کد خبر: ۲۶۰۵۴
۱۴۰۲/۱۰/۳۰ ۱۵:۵۰:۰۲

گول فواید نمک‌های رنگی را نخوریم

این روزها در فضای مجازی، تبلیغات متعددی از فواید نمک‌های صورتی، سبز، آبی و خواص درمانی آنها دیده می‌شود، اما به تاکید متخصصان مردم در حالی این نمک‌ها را مصرف می‌کنند که نمی‌دانند چه آسیبی به سلامت خودشان و کودکانشان می‌زنند.

به گزارش محیانیوز،دکتر سید محمد میرخانی، عضو هیأت‌مدیره نظام‌پزشکی در گفتگویی درباره نمک‌های موجود در بازار مصرف گفت: نمک طعام با همان مزه شور که همگی با آن آشنا هستیم، از دو عنصر اصلی سدیم و کلر ساخته شده است. هزاران سال هم می‌شود که نه‌تن‌ها انسان‌ها، بلکه سایر پستانداران نیز برای تامین سدیم بدن این نمک را با روش‌های مختلف به دست می‌آورند.

وی ادامه داد: در اعصار گذشته و تا چند دهه پیش تامین نمک خوراکی مردم عمدتا از راه سنگ‌های نمک موجود در طبیعت و یا نمک‌های دریایی تامین می‌شد، اما این محصولات تصفیه نمی‌شدند و به همراه آلودگی‌های فراوان مثل فلزات سنگینی که در آن‌ها وجود داشت مورد مصرف قرار می‌گرفت. مصرف طولانی‌مدت این نمک‌ها هم به‌تدریج به قلب، کبد، استخوان‌ها، کلیه‌ها و مغز رسوب آسیب می‌زد و عامل بروز بیماری‌های جدی بود.

میرخانی درباره فواید ورود نمک‌های تصفیه شده حاوی ید هم عنوان کرد: در گذشته بیماری گواتر یا بزرگ شدن تیرویید نسبت به امروز شیوع بسیار بیشتری داشت. در مطالعاتی که در ابتدای دهه شصت در ایران انجام شد، شیوع گواتر ناشی از کمبود ید در بعضی استان‌ها بیش از ۱۰درصد و در بعضی مناطق مثل شهریار و ورامین در استان تهران بیش از ۵۰ درصد بود. این عدد در منطقه‌ای مثل سی‌سخت در شهر یاسوج نزدیک به ۹۰ درصد هم رسیده بود.

این پزشک با بیان این که با مصرف بیشتر ید این بیماری به‌تدریج برطرف شده، بیان کرد: کمبود یُد حتی باعث پایین آمدن هوش کودکان و عدم رشد کافی دستگاه عصبی در نوزادان و شیرخواران نیز شده بود، اما با تصفیه نمک خوراکی و اضافه شدن یُد به آن میانگین هوشی جامعه در طی چند سال بالاتر آمد. اینکه امروزه دیگر اثری از بیماری گواتر ناشی از کمبود ید در بین عموم ایرانیان نیست و یا بسیار نادر است همه از اثرات تصفیه نمک و اضافه کردن ید مورد نیاز بدن به آن بود.

او به سودجویی برخی در فضای مجازی برای فروش دوباره نمک‌های تصفیه نشده با عنوان نمک طبیعی اشاره کرد و گفت: مدتی است که عده‌ای سودجو و شیاد مردم را ترغیب به خرید نمک‌های رنگی می‌کنند که در بهترین حالت به عنوان نمک حمام در سایر جوامع از آن استفاده می‌شود. آن‌ها به مردم توصیه می‌کنند که از مصرف نمک‌های تصفیه شده یُددار خودداری کنند و نمک‌های دریایی و معدنی را به عنوان ماده طبیعی و مفید در سبد غذایی خود قرار دهند.

میرخانی درباره مضرات این نمک‌ها عنوان کرد: نمک‌های معدنی و دریایی شاید مقدار کمی از برخی املاح مفید را داشته باشند، اما وجود فلزات سنگین و سمی در آن‌ها برای بدن انسان، به‌ویژه کودکان خطرناک است. از سوی دیگر نمک‌های تصفیه شده از آنجا که خالص‌ترین حالت نمک هستند با اندازه کمی از آن‌ها می‌توان طعم غذا را تغییر داد. اما برای تغییر مزه غذا با نمک‌های طبیعی تصفیه نشده، چون پر از ناخالصی و کمتر شور هستند باید میزان بیشتری مصرف شود که هم باعث افزایش چند برابری مصرف و هم ورود بیشتر مواد سمی به بدن افراد و بروز مسمومیت است.

وی تاکید کرد: مردم باید نسبت به مضرات استفاده از این نمک‌ها و این تبلیغات دروغین آگاه باشند که از هر دو جنبه اقتصادی و سلامتی آسیب‌زننده است.

دیدگاه

پیشنهاد سردبیر

آخرین اخبار

پربازدیدترین ها

خواندنی