دررفع یبوست هیچ ماده ای به پای سبوس برنج نمی رسد!
بسیاری از پزشکان تا اوایل دهه سی قرن بیستم سبوس را یک ماده ی زاید و اضافی که موجب خراش روده بزرگ می شد، به حساب می آوردند. اما با پژوهشهای جدید دو دهه گذشته فواید فراوان نان سبوس دار اثبات شد و سبوس به عنوان یک داروی موثر طبی برای بیمارانی که همیشه از مسئله ی یبوست یا اختلالات روده ی بزرگ رنج می برند، شناخته شد.
کشفیات جدید علمی در خصوص فواید سبوس
علیرضا کمالی کارشناس بهداشت محیط با اشاره به اعتقاد پزشکان که سبوس را بهترین راه درمان طبیعی یبوست می دانند، افزود: این ماده با جلوگیری از یبوست نیز از بروز بواسیر، التهاب دیورتیکول سرطان کولون، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده وعفونت های دستگاه گوارش پیشگیری می کند.
وی با استناد به پژوهشهای مختلف بیان داشت: از آنجایی که سبوس غنی ترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی محسوب می شود، برای مبارزه با یبوست و نیز بیماری کولون و سرطان کولون موثر است .
کارشناس بهداشت محیط ادامه داد: البته باید گفت که فیبرهای گیاهی به دو نوع محلول و نامحلول تقسیم میشوند، سبوس گندم جزء فیبرهای غذایی نامحلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماریهای روده بزرگ تاثیر زیادی دارند.
وی اظهارداشت: سبوس جو و برنج نیز که جزو فیبرهای محلول هستند، اثر زیادی در کاهش کلسترول خون دارند.
سبوس، ملین و مسهل قوی
به گفته این کارشناس یکی از پژوهشگران علوم تغذیه و فیزیولوژی دستگاه گوارش به نام جین کاربر می گوید: "در تنظیم سیستم گوارشی و رفع یبوست هیچ ماده ای با قدرت سبوس برابری نمی کند، سبوس موجب رانش مدفوع در طول لولههای روده کوچک و بزرگ شده و در عین حال تاثیر فراوانی بر حرکات موجی شکل روده ها دارد".
وی با بیان اینکه جذب سموم مدفوع و ورود آنها به خون و کثیف و غلیظ شدن خون از اثرات یبوست است، گفت: خون آلوده محیط مناسبی برای تغذیه سلولها و نیز گلبولهای سفید و قرمز نبوده و سبب تیرگی رنگ رخسار و رسوب مواد سمی در انتهای مفاصل و درد و التهاب آنها در نواحی کمر و پا میشود، به ویژه اگر همراه با اوره و اسید اوریک بالا ناشی از مصرف زیاد مواد پروتئینی مانند گوشت های قرمز باشد ، این اثرات تشدید می شود.
کمالی افزود: علاوه بر این یبوست بر سیستم عصبی و روابط و رفتار افراد نیز اثر می گذارد و موجب بروز عصبانیت ، پرخاشگری ، افسردگی ، تنشهای روانی، خستگیهای مفرط، کوفتگی بدنی، بی حوصلگی، کسالت و سرانجام پیری زودرس در اثر رادیکالهای آزاد میشود.
وی با تاکید بر آنکه سبوس گندم در جلوگیری از یبوست و سایر بیماریهای روده بزرگ تاثیر زیادی دارند و سبوس جو و برنج اثر زیادی در کاهش کلسترول خون دارند؛ توصیه نمود: ضمن مصرف نان و یا غلات سبوس دار، هنگام استفاده از آن از نوشیدن مایعات به ویژه آب، آب میوه ها و نیز مصرف روغن زیتون غافل نشوید، چرا که این مواد به اثر بخشی سبوس در حفظ سلامتی بدن کمک می کنند.
این کارشناس گفت: گروهی از پژوهشگران انگلیسی به سرپرستی "کومانگ" از دانشگاه کمبریج انگلیس، اقدام به مقایسه اثر سبوس و اثرات هویج ، کلم و سیب در تنظیم حرکات دودی شکل روده در میان ۱۹ هزار فرد سالم و طبیعی کردند و به این نتیجه رسیدند که اگر چه سبزیجات و میوه اثرات ملین خوبی در روده های انسان دارند، اما میزان این اثر هرگز به پای تاثیر سبوس بر روده ها نمی رسد. کمالی افزود: علاوه بر این پژوهشگران دانشگاه کمبریج به این نتیجه رسیدند که مصرف روزانه ی ۵۰ گرم سبوس، وزن مدفوع و سهولت خروج آن از روده ها را دو برابر می کند.
وی با بیان آنکه برای دستیابی به چنین اثری باید پنج فنجان هویج یا کلم پخته یا ۱۱عدد سیب خورده شود تا اثر ۵۰ گرم سبوس را در بدن داشته باشد؛ اضافه کرد: در طی پژوهشی دیگر روشن شده که مصرف روزانه ۱۵ گرم سبوس به اضافه مصرف انواع غذاهایی مانند دانه های گیاهی، شیر یا سیب زمینی منجر به درمان ۶۰ درصد از مبتلایان به یبوست شده است.
فیبر و الیاف گیاهی سبوس عامل باز دارنده ی سرطان کولون
کمالی با اشاره به آنکه پژوهشهای جدید نشان می دهد، مصرف سبوس و نان سبوس دار احتمال پیدایش سرطان کولون و راست روده را کاهش می دهد، اظهار داشت: سبوس موجب تخمیر و آزاد سازی ترکیبات ناشی از سوخت و ساز بدن در کولون میشود و همین پدیده یعنی پیدایش ترکیبات ناشی از فعل و انفعالات متابولیسم، عامل بازدارنده در پیدایش سرطان رودهها و مانع حدوث بیماریهای دستگاه گوارش خواهد بود.
آیا زیاده روی در مصرف سبوس مجاز است
به اعتقاد وی همان گونه که کاهش یا عدم مصرف سبوس برای عملکرد سیستم گوارشی مناسب نیست، افراط و زیاده روی در مصرف آن نیز عارضه به وجود می آورد.
این کارشناس زیاده روی در مصرف سبوس را باعث ایجاد اسهال دانست وافزود: زیاده روی در مصرف سبوس منجر به انسداد روده و التهاب دیورتیکول روده می شود، بنابراین توصیه می شود اعتدال و میانه روی را در مصرف آن رعایت کنید.
دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدترین ها
خواندنی