گلستان؛ سرزمین غذاهای کمتر تجربه شده
همین کاهلی موجب شده تا افراد خیلی کمتر از زیباییهای این مناطق، فرهنگ و زبانش بدانند. نکتهای که فرهنگ عامه این منطقه از ایران را ویژه میکند آمیختگی فرهنگی با ترکمنها در گلستان است. در این استان برخی شهرها ترکمننشین هستند و همین مسئله تفاوت فرهنگی جالب توجهی ایجاد کرده که در هیچ جای دیگری از ایران قابل تجربه نیست. این مسئله در همه عرصههای زندگی در گلستان هم مشهود است به ویژه در آشپزی. در اینجا سعی داریم نگاهی داشته باشیم به چند غذای اصیل و سنتی که در سفر به گلستان باید تجربه کنید. از غذاهایی با ریشه غذاهای مازندرانی و گیلانی تا غذاهای ترکمنی.
چِکدِرمه
این غذای ترکمنی به تنهایی میتواند دلیل سفر به گلستان باشد. غذایی که ترکمنهای ایران آن را در عروسی و عزا و هر مهمانی مهمی میپزند و گذاشتنش سر سفره نشانه احترام به مهمان است. یک چکدرمه خوب در «قازان» پخته میشود که دیگی چدنی و مخصوص طبخ این غذاست و در آن ترکیب برنج، گوشت گوسفند، گوجه و ادویه و آب باهم پخته میشود. ترکمنها علاقهدارند این غذا را با شیر شتر بخورند و از آن به عنوان نوشیدنی کنار غذا استفاده میکنند.
خورش ساک
یکی از معروفترین غذاهای گرگان خورش ساک است. غذایی که حتما تاکنون اسمش به گوشتان خورده است. پایه خورش ساک اسفناج است و بهار و فصل برداشت اسفناجهای تازه، بهترین وقت برای پختن و خوردن این غذاست. گرگانیها همچنین در مراسمهای مذهبی و آیینی هم این خورش را به عنوان نذری توزیع میکنند. گوشت گوسفند، نخود، سیر و ادویه دیگر اجزای خورش ساک هستند که آن را با پلو سرو میکنند.
بوروک
این غذا که از اسم آن هم پیداست مهمانی از فرهنگ غذایی ترکیه در شمال ایران است. احتمالا راهآورد فرهنگی ترکمنها در مراوده با سیر تیرههای ترک در آسیای میانه است و به ایران هم رسیده است. بورک را در گلستان بیشتر در ایام ماه رمضان میتوانید پیدا کنید و چیزی شبیه پیراشکی است. بوروک انواع مختلفی مثل بوروک اسفناج، گوشت، سیبزمینی و .. دارد.
باقلا پَته
دشتهای وسیع گلستان یکی از مهمترین مناطق کاشت باقالی در ایران است و برای همین باقالی پخته شده هم یکی از غذاهای مهم گلستانیها به شمار میآید. این غذا اگرچه بیشتر به یک غذای خیابانی در ایران مشهور است اما در گلستان به عنوان نان خورش یا خورش کنار برنج هم سرو میشود.
آش گوجه
اگر به بومگردیهای گلستان سری بزنید حتما در منوی آن نشانی از آش گوجه هم میبینید. آش گوجه یکی از آشهای سنتی گلستان است که پایه آن گوجه است و در آن گوشت، برنج و پیاز هم به کار میرود. پختن این آش کمی زمانبر است و معمولا از صبح قابلمه آش را بار میگذارند تا برای ظهر و عصر آماده باشد.
بولامه
بولامه یکی دیگر از غذاهای سنتی ترکمنهاست که میتوان آن را در گلستان تجربه کرد. این غذا اصالتا یک غذای مناسبتی است اما اکنون به سبب محبوبیت و طعم خوبش در همه زمانهای میتوان آن را در گلستان پیدا کرد. این غذا را در اصل در هفتمین روز زایمان یک مادر برای نیرو گرفتنش میپختند و به او میدادند. برای پختن بولامه برنج را یک روز در آب میخیساندند و سپس آن را در روغن سرخ میکردند. بعد از آن، برنج همراه با آب به مدت هشت ساعت پخته میشود تا به صورت حلیم درآید. پس از پخت برنج، روغن اضافی آن برداشته و به برنج شکر اضافه میشود.
باسترمه
آخرین غذای سنتی اهالی گلستان که در جای دیگری غیر از این استان نمیتوانید آن را پیدا کنید، باسترمه است. این غذای لذیذ که بیشتر در بندرترکمن پخته میشود ترکیبی از ماهی، برنج، سیبزمینی، پیاز و انار است که ترشی قابل قبولی دارد. نکته مهم این غذا نوع ماهی آن است که حتما باید ازونبرون باشد. برای طبخ این غذا، ماهی که از قبل قدری سرخ شده همراه با دانه انار، سیب زمینی، ادویه و پیاز زیر برنج گذاشته میشود و همه همراه با هم پخته میشوند.
کلام آخر
در کنار سفر به گیلان و مازنداران، گلستان یکی از جذابترین استانهای شمالی ایران است. سرزمین دشتهای وسیع، مزارع کلزا، اسبهای رامنشدنی و البته غذاهای کمتر کشف شده که هر کسی را برای سفر به سمت خود میخواند.
دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدترین ها
خواندنی