علت پا درد سالمندان چیست؟ /درمانهای خانگی برای تسکین پادرد
اما علت درد پا و زانو درد در سالمندان چیست و چرا اتفاق میافتد. چگونه میتوان از پا درد سالمندان پیشگیری کرده و یا پس از ابتلا آن را درمان کنیم؟ برای یافتن پاسخهای خود همراه ما باشید. اگر عزیزان سالمند شما از دردپا و مشکلات راه رفتن رنج میبرند، میتوانید از پرستار سالمند آسانیسم برای ارتقاء کیفیت زندگی آنها بهره بگیرید.
درد زانو در سالمندان
زانو بهعنوان بزرگترین مفصل بدن، بسیار آسیبپذیر است. وظیفه اصلی این عضو، خم و راست شدن، تحمل وزن بدن و اتصال استخوان ساق پا به استخوان ران است. اما اگر بخواهیم علت درد زانو در افراد سالمند را بررسی کنیم باید بدانیم که این درد ممکن است نشأت گرفته از مشکلات داخل مفصل یا اطراف آن باشد. این مشکل در سالمندان معمولا به دلیل تورم مفاصل و یا عفونت اتفاق میافتد. در ادامه به بررسی تعدادی از علل درد زانو در سالمندان میپردازیم.
آرتروز زانو
انتهای استخوانها در مفاصل با غضروف پوشیده شده است. با قرارگیری غضروفها در انتهای استخوان، حرکات روان ترم و نرمتر انجام میشود. آنها در همه مفاصل بدن وجود دارند، که اگر این غضروفها از بین بروند، به دلیل قرار گرفتن دو استخوان روی هم بافتهای اطراف آن ملتهب میشوند.
جالب اینجاست که به دلیل عدم وجود عصب در غضروف، تا زمانی که مشکلات زانو جدی نباشد سالمند هیچ دردی را احساس نمیکند. اما پس از آسیب رسیدن به غضروف درد شدیدی ایجاد خواهد کرد.
کیست پشت زانو یا کیست بیکر
هنگامی که کیسه روانکننده زانو، از پشت زانو بیرون بزند، به آن کیست بیکر میگویند. در این بیماری یک جسم متورم حاوی مایع در پشت زانو قرار میگیرد و موجب درد و محدود شدن قدرت و حرکت زانو میشود. کیست بیکر معمولا در اثر مشکلات زانو مثل آرتروز، پارگی غضروف و … اتفاق میافتد.
در این شرایط بهتر است یک وقت ملاقات با پزشک، برای سالمند درنظر بگیرید. پزشک ممکن است از دارودرمانی و یا جراحی برای درمان این عارضه بهره بگیرد.
روماتیسم زانو در سالمندان
بیماری روماتیسم مفصلی زانو یا آرتریت روماتوئید یکی دیگر از بیماریهای شایع میان سالمندان است. این اختلال نوعی بیماری خود ایمنی است؛ که با درد و ورم و التهاب زانو خود را نشان میدهد. در بیماری روماتیسم، سیستم ایمنی آنتی بادیهایی تولید میکند که به بافت سالم بدن آسیب میزند.
نقرس زانو
نقرس یکی از انواع التهاب در ناحیه مفاصل است. این التهاب پیچیده موجب درد وحملات ناگهانی و شدید و حتی حساسیت به لمس در قسمتهایی از پا میشود. هنگامی که اسید اوریک در بدن کریستالی میشود شاهد درد در ناحیه پا و ابتلا به نقرس خواهیم بود.
بورسیت زانو در سالمندان
در اطراف زانو و تاندونهای آن تعدادی کیسه حاوی مواد مفصلی وجود دارد که به آن بورس گفته میشود. هنگامی که بورسها در اطراف مفصل زانو التهاب کنند، سالمند به بورسیت زانو دچار میشود.
زمین خوردن مداوم، انجام فعالیتهای مداومی که به زانو آسیب میرساند، وارد شدن ضربه مستقیم به زانو و … از عوامل ابتلا به بورسیت زانو هستند. با ابتلا به بورسیت، سالمند درد و محدود شدن حرکات را تجربه خواهد کرد. شما علاوه بر درمانهای پزشکی و دارویی میتوانید از درمان پا درد سالمندان در خانه برای درمان بورسیت استفاده کنید.
علت درد ساق پا در سالمندان
درد ساق پا در همه افراد ممکن است اتفاق بیفتد، اما این آمار در ورزشکاران و سالمندان بیشتر است. منظور از درد ساق پا دردی است که در قسمت جلوی ساق پا و یا در قسمت داخلی آن بروز میکند. این درد عوامل مختلفی دارد.
این مشکل بسته به علت بروز آن، با علائم دیگری ظاهر میشود. علائم همراه با درد ساق پا شامل ورم یا تجمع مایع در قسمت ساق پا، ضعف عضلات، رنگ پریدگی وداغی ساق پا است.
آرتروز
گاهی آرتروز در ناحیه مچ پا علت درد ساق پا است. آرتروز معمولا با نشانههایی مثل درد، خشکی و سفتی مفصل، تورم، عدم ثبات، صدا دادن و تغییر در نحوه راه رفتن بروز میکند و آسیبدیدگی مفصل، علت اصلی آن است.
سایر عوامل درد ساق پا در سالمندان
تشکیل شدن لخته خون در پا
مشکلات عروقی
آسیب عصب سیاتیک
آسیب دیدن مفصل مچ پا
سندرم مفاصل
گرفتگی عضلات
شین اسپلینت یا همان آسیبدیدگی پا
التهاب تاندونهای آشیل و…
علت درد کف پا در سالمندان
از دیگر قسمتهای پا که برخی از سالمندان در آن درد و ناراحتی احساس میکنند، کف پا است. این درد به دلایل متفاوتی ایجاد میشود. درد کف پا، در بعضی از موارد ناشی از دیابت است که در کنار علائمی مثل سردی پا، خواب رفتن پا و… دیده میشود. در مواردی نیز علت آن گردش خون ضعیف است.
گردش خون ضعیف علاوه بر درد کف پا با علائمی همچون ریزش موی پا، داغی پا، دیر خوب شدن و… همرا است. سایر دلایل عارضه شامل:
التهاب تاندون زانو
آرتروز پا
بدشکلی زانو
رگ بهرگ شدن رباط
شکستگی استخوان
ورود اشیا خارجی به داخل پا و…
درمان درد پا در سالمندان
برای درمان پا درد سالمندان، با توجه به ناحیه دردناک و علت درد، درمانهای متفاوتی در نظر میگیرند. در بیشتر موارد خانوادهها و پرستار سالمند از درمانهای خانگی پا بهره میگیرند و درصورتی که درد شدید باشد و با درمانهای خانگی تسکین نیابد، باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید. درمانهای خانگی پا درد در سالمندان بهصورت زیر است.
قرار دادن پا در موقعیت استراحت و بالابردن آن برای افزایش گردش خون
استفاده از داروهای مسکن تا بهبود پا (البته توصیه میشود بدون تجویز پزشک از هیچ دارویی استفاده نکنید)
استفاده از جورابهای فشرده سازی ساق بلند
قرار دادن یخ و کمپرس سرد روی ناحیه دردناک
انجام حرکات کششی مخصوص جهت تسکین درد و افزایش دامنه حرکت
پس از مراجعه به پزشک جهت درمان درد پای سالمندان، پزشک پای سالمند را معاینه کرده و سوالاتی از او خواهد پرسید. درصورت نیاز یکسری آزمایش برای او تجویز کرده و در نهایت پس از تشخیص بیماری راه حل متناسب با آن را ارئه میدهد. این شیوههای درمان شامل:
فیزیوتراپی: متخصصان فیزیوتراپی با انجام یکسری تمرینات، باعث کاهش درد، افزایش دامنه عملکرد، نرم شدن عضلات، جلوگیری از بازگشت بیماری و درمان آن میشوند. آنها از شیوههای ورزش درمانی، لیزرتراپی، تجویز کفشهای طبی، اوزون تراپی و… به دردپا در سالمندان پایان میدهند.
دارو درمانی: ممکن است پزشک برای تسکین درد از داروهایی مثل آسپرین، ایبوپروفون و یا ناپروکسین استفاده کنید.آنها گاهی از داروهای ضدالتهابی، ضداسپاسم و… استفاده میکنند.
دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدترین ها
خواندنی